Ihmiset

Kaikki mitä olet halunnut tietää ravintolan perustamisesta, osa 2 - nämä luvat tarvitset

Dieta Oy | 11.12.2019

Kuten minkä tahansa yritystoiminnan aloittaminen, ravintolan perustaminen on pitkä prosessi, jonka jokainen vaihe kannattaa hoitaa kerralla kuntoon. Liiketoimintasuunnitelman tekemisen ja rahoituksen varmistumisen jälkeen on hoidettava vielä muutama lupa-asia ennen tositoimiin ryhtymistä. Kolmiosaisen artikkelisarjan toisessa osassa listaamme luvat, joita ravintolan perustaminen edellyttää. 

Ravintolan perustaminen osa 2_kuva1

Toimitilan luvat ja muutokset

Vaikka tulevan ravintolasi tiloissa olisi jo aiemmin toiminut ravintola tai kahvila, tila ei välttämättä ole sovelias ravintolatoimintaan. Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista on ehdottoman tärkeää varmistua siitä, että tila soveltuu elintarviketoimintaan ja että huoneistossa saa luvanvaraisesti harjoittaa ravintola- ja kahvilatoimintaa: elintarvikkeiden säilyttämistä, valmistamista, myyntiä ja tarjoilua.

Jos toimitilalla ei ole lupaa ravintola- tai kahvilakäyttöön, vaatii sen käyttöönotto rakennusvalvonnan hyväksymän käyttötarkoituksen muutoksen.

Huomioithan erityisesti toimitilan vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtolaitteistoiden sopivuuden! Muutostyöt näihin saattavat olla valtava menoerä, vaikeasti toteutettavissa, eikä aina edes mahdollista toteuttaa.

Mikäli tilat tarvitsevat pintaremonttia suurempia muutostöitä, tarvitaan niille useimmiten rakennuslupa. Lisätietoja rakennusluvista saat kunnan rakennusvalvonnasta.

Elintarvikeviranomainen ja omavalvontasuunnitelma

Kotikuntasi elintarvikevalvonnan on hyväksyttävä tilat elintarvikehuoneistoksi ennen ravintolatoiminnan käynnistämistä. Tässä yhteydessä tulee laatia myös omavalvontasuunnitelma, jonka tarkoitus on varmistaa elintarvikkeiden turvallisuus ja elintarvikelainsäädännön vaatimusten toteutuminen.

Dietan kautta saat käyttöösi Cambron Store Safe-tuoteratkaisut, jotka tukevat tehokkaasti laadittavaa omavalvontasuunnitelmaa.

Ravintolan perustaminen osa 2_kuva2

Hygieniaosaaminen ja hygieniapassi

Helposti pilaantuvia ja pakkaamattomia elintarvikkeita työkseen käsitteleviltä henkilöiltä edellytetään hygieniaosaamistodistus, joka on luotu edistämään elintarviketurvallisuutta. Lupia myöntää ja tarkastaa Ruokavirasto.

Palotarkastus ja pelastussuunnitelma

Ennen toiminnan aloittamista on toimitiloissa tehtävä palotarkastus. Yli 50-paikkaiseen ravintolaan tai kahvilaan vaaditaan laadittavaksi pelastussuunnitelma, jossa varaudutaan muun muassa onnettomuustilanteisiin ja niissä toimimiseen. Paikallinen pelastuslaitos auttaa palotarkastuksen ja pelastussuunnitelman tekemisessä.

Alkoholin anniskelu ja anniskelulupa

Jos ravintolassa tai kahvilassa on tarkoitus myydä alkoholituotteita, on ennen myynnin aloittamista hankittava anniskelulupa. Sen myöntää aluehallintovirasto. Anniskelulupa on anniskelupaikka- ja yrittäjäkohtainen. Yhdellä luvalla saa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Ravintoloilla on oikeus 5,5 % vähittäismyyntiin.

Terassille tarjoilu ja anniskelu

Terassin pystyttäminen vaatii sekä kiinteistön omistajan, että rakennusvalvonnan luvan. Terassitoiveet on hyvä huomioida jo toimitilan käyttötarkoitukseen vaadittavien lupien yhteydessä. Terassille anniskeluun on haettava lupaa aluehallintovirastosta. Tätä kannattaa hakea samassa yhteydessä anniskeluluvan kanssa.

Ravintolan perustaminen osa 2_kuva3

Musiikkilupa ja musiikin soittaminen ulkotiloissa

Terassin pystyttäminen vaatii sekä kiinteistön omistajan, että rakennusvalvonnan luvan. Terassitoiveet on hyvä huomioida jo toimitilan käyttötarkoitukseen vaadittavien lupien yhteydessä. Terassille anniskeluun on haettava lupaa aluehallintovirastosta. Tätä kannattaa hakea samassa yhteydessä anniskeluluvan kanssa.

  • Musiikki terassilla

    Terassilla voi soittaa taustamusiikkia kello 22.00 asti ilman meluilmoitusta. Mikäli musiikkia soitetaan klo 22.00 jälkeen tai soittamisesta aiheutuu normaalia kovempaa ääntä, on asiasta tehtävä meluilmoitus kunnan tai kaupungin ympäristöpalvelujen yksikköön.

 

Konsepti - ja suunnittelupalvelumme avulla säästät aikaa lupaviidakossa luovimiseen. Meiltä saat muun suunnittelun tueksi esimerkiksi keittiön asennuskuvat, joissa laitteiden tarvitsemat vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat selkeästi esitettyinä.

Pystymme auttamaan niin pienen kuin suuren ammattikeittiön ja ravintolan suunnittelussa ja toteutuksessa. Kanssamme suunnittelet erilaisia konsepteja aina keittiö-, baari-, ja kahvilakonsepteista salikonsepteihin.
Kysy lisää myynniltämme

Muista, että Dietalta saat suunnittelupalveluiden lisäksi ammattikeittiöön tarkoitettuja laadukkaita keittiötuotteita: astioita, ruokailuvälineitä, keittiö- ja kattaustarvikkeita sekä keittiön pienlaitteita. Tutustu tuotteisiin verkkokaupassamme!




Tähän artikkeliin on käytetty seuraavia lähteitä:

Ravintolaopas 2018

Tehokas tilankäyttö ja tarve-esineet ravintolan liiketoiminnassa 

Dieta - suunnittelupalvelu

 


Tutustu tuotteisiimme verkkokaupassa


Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Tuemme tänä jouluna MIELI ry:n toimintaa

Tuemme tänä jouluna MIELI ry:n toimintaa

Lue lisää »
Fazer Culinary Team Finland kilpailee jälleen olympiakullasta

Fazer Culinary Team Finland kilpailee jälleen olympiakullasta

Lue lisää »
Kaikki mitä olet halunnut tietää ravintolan perustamisesta - osa 1

Kaikki mitä olet halunnut tietää ravintolan perustamisesta - osa 1

Lue lisää »
Mikä on tärkeää astioiden suunnitteluprosessissa?

Mikä on tärkeää astioiden suunnitteluprosessissa?

Lue lisää »
Luodaan yhdessä erinomaisia kokemuksia

Luodaan yhdessä erinomaisia kokemuksia

Lue lisää »
Dietan myynti- ja huoltotiimi ovat yhtä perhettä

Dietan myynti- ja huoltotiimi ovat yhtä perhettä

Lue lisää »