Break Sokos Hotel Bomba – rentouttavia ja nautinnollisia hetkiä ympäri vuoden
Irene Lähdemäki / Referenssi / Lukuaika 4min / 15.5.2025

Frans & Emma Break Sokos Hotel Bomba. Kuva: Break Sokos Hotel Bomba
Break Sokos Hotel Bomba kävi läpi mittavan uudistuksen viime vuoden aikana, jonka yhteydessä se sai uuden laajennusosan ja myös sen ravintolapalvelut uudistuivat. Hotelli tarjoaa rauhaa ja aktiviteetteja nykykarjalaisessa hengessä kauniin Pielisen rannalla.
Break Sokos Hotel Bomban historia yltää pitkälle ja alkaa jo 70-luvun lopulta, jolloin perinteinen karjalainen Bomba-talo valmistui Pielisen rannalle. Kauppa kävi ja rinnalle alettiin toivoa majoituspalveluja. 80-luvun aikana alueelle rakentui tähän tarkoitukseen 50 perinteistä karjalaiskylän rakennusta, jotka toimivat hotellihuoneina edelleen. Vuonna 1991 valmistui kylpylä ja vuonna 2008 sen yhteyteen tehtiin Metsäsiipi, josta löytyy 40 lisähuonetta. Kylpylän laajennus sekä perusteellinen remontointi toteutettiin vuonna 2017. Jukolan Osuuskauppa ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan fuusioituivat 2019, jonka jälkeen hotellin toimintaa jatkoi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa. Viime vuoden kesäkuussa valmistui viimeisin uudistus, kylpylän Järvisiipi, jonka yhteydessä on 92 uuden uutta hienoa huonetta.
Viimeisimmän Järvisiipi-uudistuksen suunnittelu aloitettiin vuonna 2020 ja sen yhteydessä haluttiin uudistaa myös hotellin ravintolapalvelut. Ruokatuotteen osalta kantava-ajatus oli, että jatkossa pystyttäisiin tarjoamaan jokaiselle jotakin. Ravintolatoimenpäällikkö Jani Tiainen tuli mukaan projektiin syyskuussa 2023. “Hotellijohtaja Sanna Tenhunen ja keittiötoimenpäällikkö Pasi Brilli olivat suunnitelleet tiettyjä asioita jo valmiiksi, joten oli helppoa hypätä matkaan mukaan, ihan valmiiseen pöytään en kuitenkaan tullut”, toteaa Tiainen leikkisästi.

Kuva: Break Sokos Hotel Bomba
Hotellin ravintolapalvelut tarjoavat jokaiselle jotakin
Aiemmin ravintolapalvelujen haasteena oli muun muassa se, että silloinen ravintola ei oikein onnistunut palvelemaan kylpyläasiakkaita toivotusti. Toisaalta tähän vaikutti se, että kynnys astua kylpylästä palveltavaksi oli liian iso, toisaalta taas ravintola oli koko ajan niin täynnä, että aikaa palvella kylpyläasiakkaita ei ollut toivotusti. Nykyisin valittavissa on kolme erilaista ravintolapalvelua. Buolu Cafe & Ristorante tarjoaa pizzaa, pastaa ja burgereita nopeasti ruokaa toivoville. Tuotteet tilataan tiskiltä ja valmiit annokset toimitetaan pöytiin. Konseptilla palvellaan etenkin kylpyläasiakkaita, jotka haluavat ruokailla, mutta eivät halua käyttää siihen aikaa.
Toukokuussa 2025 Break Sokos Hotel Bomba sai uuden, tunnelmallisen lisän ravintolatarjontaansa, kun Frans & Emma -ravintola avautui osana kansallisesti tunnettua Frans & les Femmes -ketjua ja korvasi aiemmin paikalla olleen Bistro Ohton. Ranskalaisen keittiön klassikoita tarjoava ravintola tarjoaa elämyksellisen ruokakokemuksen sekä ihanteellisen näkymän Pielisen järvimaisemaan niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Uudistettu menu kunnioittaa Ranskan alueellisia makuja ja tuo annosten taustalle kiehtovia tarinoita raaka-aineista ja valmistusmenetelmistä.
Ruokatuotteen osalta keihäänkärkenä edustaa puolestaan Ravintola Bomba, joka sijaitsee perinteisessä Bomba-talossa. Kattauksessa on aina valkeat liinat pöydissä ja valittavissa on kolmen ruokalajin menu tai viiden ruokalajin Valamo-menu viineineen. Ravintola Bombaa voisikin luonnehtia enemmän fine dining -henkiseksi - se sopii pitkiin illallisiin ja romanttisiin hetkiin.
Keskimäärin Break Sokos Hotel Bombassa vieraillaan kolmen päivän ajan. Uudet ravintolakonseptit tuovat vierailuun upean lisän ja monipuolisuutta – halutessaan voi vaikka valita joka illalle eri ravintolavaihtoehdon.

Frans & Emma. Kuva: Break Sokos Hotel Bomba
Paikallisuus inspiroi ruokatuotteiden ideoinnissa
Ravintola Bomban ruokatuotteiden ideoinnin perustana on paikalliset raaka-aineet ja perinteinen pohjoiskarjalainen ruokakulttuuri. Suunnittelussa on pyritty painottamaan paikallisuutta, pohjoiskarjalaisuutta ja suomalaisuutta, ja raaka-aineina hyödynnetään niin paljon lähiympäristön antimia kuin suinkin mahdollista. Esimerkiksi Ravintola Bomban menusta löytyy kuhaa, peuraa ja mangalitzaa, joka on paikallisesti Pohjois-Karjalassa kasvatettu. Ravintolassa käytetään myös paljon vanhoja perinteisiä pohjoiskarjalaisia ruoanvalmistusmenetelmiä, kuten pitkään hauduttamista, pikkelöintiä ja suolaamista.

Buolu Cafe & Ristorante. Kuva: Break Sokos Hotel Bomba
Asiantuntevaa ja sparraavaa yhteistyötä
Dieta sai olla mukana uudistuksessa ammattikeittiölaitteiden ja -astioiden toimittajana. Aluemyyntipäällikkömme Janne Jousmäki saa kiitosta yhteistyön toimivuudesta. “Jannen omistautuminen projektille oli avain yhteistyölle”, toteaa Brilli. Erityisen tyytyväisiä oltiin siihen, miten helposti asiat sujuivat, vaikka kyseessä oli niin iso kokonaisuus. “Dietalla ja Jannella oli asiakaslähtöinen näkemys siihen, miten kokonaisuutta lähdetään ratkaisemaan”, jatkaa Brilli. Myös asiantuntijuutta ja oikeanlaista puuttumista suunnitelmiin arvostettiin. Esimerkiksi alkuvaiheen piirustuksia läpikäytäessä Jousmäki saattoi puuttua joihinkin osuuksiin, joiden ei uskonut toimivan. “Janne saattoi vaikka todeta, että voi kokemuksesta sanoa, että ajateltu ratkaisu ei tule mahtumaan sille ajateltuun tilaan. Tällainen hyvä tervehenkinen sparrailu auttoi kehittämään suunnitelmaa niin, että siitä tuli toimivampi”, kiittelee Brilli.
Projektin alkuvaiheen kokouksiin osallistui myös Dietan suunnittelija. Yhteistyö sujui erittäin hyvin. Koettiin, että Jousmäki ymmärsi, mitä asiakas toivoi ja osasi sitten valita Dietan valikoimasta toiveita vastaavat tuotteet. “Meillehän esimerkiksi RST-pöytä on vain pöytä, joka on pisteestä a pisteeseen b eikä saa olla c:tä leveämpi, Janne puhui laitejargonia ja osasi sitten kääntää tämän tarpeemme tuotekielelle niin, että saatiin toivomamme kaltaiset tuotteet speksattua ja tilattua. Hän oli siten myös tärkeä tulkki”, naurahtaa Brilli. Myös Tiainen yhtyy Brillin näkemykseen. “Yhteistyö on ollut hyvää ja myös projektin valmistumisen jälkeen aina, kun on herännyt kysymyksiä, Jannelta on saanut avun”, toteaa Tiainen.

Buolu Cafe & Ristorante Break Sokos Hotel Bomba. Kuva: Break Sokos Hotel Bomba
Green Key -tunnus viestii hotellin vastuullisuudesta
Myös vastuullisuus on vahvasti huomioituna Break Sokos Hotel Bombassa ja se näkyy myös hotellin ravintolapalvelujen toteutuksessa. Uudistuksen myötä on kiinnitetty vielä aiempaa enemmän huomiota esimerkiksi kierrätykseen: kaikki mahdollinen pyritään kierrättämään ja hävikkiin kiinnitetään huomiota. Lisäksi vastuullisuuteen vaikuttavista asioista muistutetaan henkilökuntaa säännöllisesti heille suunnatuissa yhteisissä palavereissa, jotta sovitut toimintatavat pysyvät aktiivisesti mielessä.
Valtakunnallisiin vastuullisuus- ja hävikkipäiviin pyritään osallistamaan mukaan myös hotellin vierailijat. Myös hotellihuoneissa ohjataan asiakaskuntaa siinä, miten he voivat osaltaan valinnoillaan vaikuttaa ja tukea vastuullisuutta. Esimerkiksi välisiivoukset tehdään vain pyynnöstä ja pyyhkeiden osalta asiakkaita kannustetaan pohtimaan vaihdon tarpeellisuutta. Pienten valintojen kautta, joihin myös asiakkaat voivat osallistua, syntyy suurempi vaikutus.

Kuva: Break Sokos Hotel Bomba
Mahdollisuuksia pienille ja suurille seurueille
Break Sokos Hotel Bomba tarjoaa erinomaiset puitteet myös isommille seurueille ja ryhmille. Kokoustilavaihtoehtoja löytyy runsaasti. Uudistuksen yhteydessä rakentui myös kaksi uutta 32 hengen hybridikokoukset mahdollistavaa kokoustilaa Järvisiiven ja kylpylän välille. Tilat voidaan yhdistää myös yhdeksi isommaksi 64-paikkaiseksi tilaksi tai jopa Frans & Emma -ravintolan kanssa siten, että tiloihin voidaan kattaa illallinen 250 hengelle.
Uusien kokoustilojen lisäksi ryhmiä palvelevat myös 30–40 hengen Nurmes-kabinetti, jossa voidaan myös toteuttaa hybridikokouksia sekä Buolu-ravintolan yhteydessä hieman pienemmille ryhmille soveltuva kabinetti. Lisäksi Kalevanhovin vanhan kokoustalon yläkerrassa on edelleen mahdollista järjestää kokouksia 120 hengelle.
Upeiden puitteiden ja ravintolapalvelujen lisäksi aktiviteettejä on tarjolla joka vuodenajalle. Kylpylässä itsessään riittää tietysti jo elämystä kerrakseen, mutta lisäksi viereisestä Kalevanhovista löytyy S-ryhmän oma ohjelmapalvelu Bomba-safari, jonka kautta järjestyy helposti niin kelkat, kanootit kuin sähköpyörät ja -mopotkin.
“Puitteet ovat ympäri vuoden loistavat, kylpylä on todella hieno ja monipuolinen ja erilaisia aktiviteettejä riittää”, toteaa Tiainen ja jatkaa: “Uuden Järvisiiven huoneet ovat aivan huikeat, vastaavaa on vaikea muualta löytää ja kaikki saamamme asiakaspalaute niistä on ollut todella hyvää.”

Janne Jousmäki
Aluemyyntipäällikkö, Kymenlaakso, Keski-Suomi, Itä-Suomi, Pohjois-Karjala (laitteet, astiat ja tarvikkeet)
janne.jousmaki@dieta.fi040 073 5253