Bruketin keittiö antaa eväät yrittäjän arkeen
Kirsi Tenhunen / Referenssi / Lukuaika 3min / 20.8.2025

Ravintola Bruket sijaitsee Helsingissä Kaikukadulla. Kuva: Ravintola Bruket.
Kalliossa sijaitseva Bruket on lämminhenkinen kohtaamispaikka hyvän ruoan ja juoman äärellä. Ravintolan sydän on toimiva keittiö, joka on suunniteltu palvelemaan liikeideaa nyt ja tulevaisuudessaKalliossa sijaitseva Bruket on lämminhenkinen kohtaamispaikka hyvän ruoan ja juoman äärellä. Ravintolan sydän on toimiva keittiö, joka on suunniteltu palvelemaan liikeideaa nyt ja tulevaisuudessa.
”En koskaan unelmoinut omasta ravintolasta. Sen sijaan olen aina halunnut olla yrittäjä sekä osallistua yhteiskunnan kehittämiseen erityisesti heikoimmassa asemassa olevien eduksi. Ravintolasta löytyy aina tekemistä ja mahdollisuuksia kehittyä, taustasta tai taidoista huolimatta. Rankka työ rakentaa vahvoja yhteisöjä, joihin kuuluminen voi olla elämää mullistava kokemus niille, jotka eivät ole koskaan tunteneet kuuluvansa mihinkään”, kertoo ravintoloitsija Sini Marttinen.
Näin syntyi Bruket – käsityöhön, kotimaisuuteen ja yhteisöllisyyteen nojaava lämminhenkinen kohtaamispaikka. Vuonna 2018 Elannon Leipätehtaalle perustettu ravintola löysi uuden kodin Haikusta, peruskorjatusta 1970-luvun rakennuksesta Kaikukadulla. Kuten rakennusta, myös Bruketia on kehitetty vaalimalla vanhaa ja luomalla uutta – keittiötä unohtamatta

Kuva: Ravintola Bruket.

Bruketin ravintoloitsija Sini Marttinen. Kuva: Ravintola Bruket.
Keittiösuunnittelua arjen ehdoilla
Keittiöprojekti sai alkunsa Bruketin ravintolakonseptin ollessa vasta muotoutumassa. Suunnittelutyö tehtiin Dietan sekä kiinteistön ja ravintolan henkilökunnan sujuvassa yhteistyössä. Projekti käynnistyi ruutupaperille piirretyllä luonnoksella unelmien keittiöstä. Lopullinen suunnitelma, jossa huomioitiin niin Bruketin toiveet, budjetti, tekniset reunaehdot kuin tilojen laajennusmahdollisuudet, valmistui Dietan toimesta vain kahdessa viikossa. Jokainen yksityiskohta, kuten baarimaiseen tiskiin istuva vitriini, suunniteltiin asiakkaita, henkilöstöä ja estetiikkaa unohtamatta.
"Keittiön pitää tukea ravintolan arkea, eikä kukaan tunne käytännön vaatimuksia paremmin kuin työntekijä. Siksi minä ja kokki osallistumme aina keittiön suunnitteluun. Lisäksi pyrimme suosimaan energiatehokkaita käytettyjä laitteita, mikä tuo omat haasteensa suunnitteluun, mutta on meille ensisijaisen tärkeä arvovalinta”, Sini toteaa.
Suunnitelman valmistuttua Dieta vastasi keittiön toteutuksesta LVI-suunnittelijoiden, puuseppien sähköurakoitsijoiden sekä muiden kiinteistöstä vastaavien tahojen kanssa. Kun keittiön toimittaja on tiiviisti mukana projektissa, pienet mutta tärkeät muuttujat, kuten esimerkiksi lattiakaivojen sijainnit ja toisiinsa sopivat liitännät, tulevat huomioiduiksi.
”Mahdollisuus muokata tilakokonaisuutta nopeallakin aikataululla on meille tärkeää. Joskus jokin idea, mikä tuntuu hyvältä teoriassa, ei toimikaan käytännössä. Siksi Dietan asiantuntijoiden joustavuus ja ratkaisukyky on meille erityisen arvokasta. Yhdessä suunnitteleminen ja kehittäminen tuottaa parhaan lopputuloksen”, Sini painottaa.

Kuva: Ravintola Bruket.

Kuva: Ravintola Bruket.
Tulevaisuuden reseptinä joustavuus ja ratkaisukyky
Käyttöönoton ja koulutusten jälkeen keittiössä päästiin tarttumaan rivakasti toimeen.
”Keittiötoteutus on onnistunut. Vuosien yhdessä tekemisen myötä meille on kasvanut tiimi, jota yhdistää rakkaus ruokaan, palvelemiseen, vieraanvaaraisuuteen, uuden luomiseen sekä ainutlaatuisten kokemusten rakentamiseen hyvän ruoan ja juoman parissa. Fiilis alkaa toimivasta keittiöstä ja välittyy asiakkaisiin”, Sini sanoo.
Lisäksi keittiö tukee pienen mutta pippurisen Bruketin toiminnan jatkuvuutta odottamattomissakin käänteissä, lisäten niin ravintolan kuin koko kiinteistön vetovoimaa.
”Kaikkea emme osaa ennakoida. Erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina pienyrittäjän on pystyttävä mukautumaan tilanteisiin rohkeasti ja nopeasti niin tilojen kuin kaluston osalta. Siksi on ollut ratkaisevan tärkeää, että kumppanimme pystyvät reagoimaan nopeasti ja joustavasti. Dietan asiantuntijat ovat olleet tässäkin asiassa aivan loistavia”, Sini iloitsee.
Bruketilla tiedetään sekin, että pienen ravintolan kannattavuus ei ole sanomattakin selvää.
”Parhaat edellytykset yrittämiselle nyt ja tulevaisuudessa antaa Dietan, meidän ja kiinteistöstä vastaavien aktiivinen yhteistyö. Saimme paitsi toimivan ja laadukkaan keittiön ja tilat, myös valmiudet tehdä tarpeen tullen muutoksia – kunhan näemme ensimmäisen vuoden aikana, miten konsepti toimii ja mitä pitäisi kehittää”, Sini toteaa sekä toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi ja tarttumaan hetkeen.

Kuva: Ravintola Bruket.

Kuva: Ravintola Bruket.
Dieta-keittiön asiakashyödyt:
Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja laadukkaat laitteet: sujuvuutta työntekoon
Nopeaa muunneltavuutta: mahdollisuus mukauttaa toimintaa ketterästi
Arvoperusteinen toteutus: kierrätetyt laitteet edustavat kestävää kehitystä
Kapasiteettia liiketoiminnan laajentamiseen: monipuolisuutta ja kilpailukykyä

Keijo Saatsi
Aluemyyntipäällikkö, Etelä- ja Länsi-Suomi ja Tampere (laitteet)
keijo.saatsi@dieta.fi040 592 9959