Tehokompostorilla ekologisuutta ravintolatoimintaan - Food & Fun Festivaalin innovatiivinen kokeilu saaristossa ja Turussa
Kirsi Tenhunen / Referenssi / Lukuaika 3min / 15.9.2025

Kustavin Kipinässä saatiin hyviä tuloksia tehokompostorin käytöstä. Kuva: Brave Teddy.
Kansainvälinen hyvän ruuan tapahtuma Food & Fun Festivaali toteutti innovatiivisen kompostorikokeilun, jonka tavoitteena oli vähentää ravintoloiden jätettä ja tuottaa laadukasta kompostilannoitetta alkutuotannon käyttöön. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Dietan, Kakolanruusun ja Kustavin Kipinän kanssa.
Tehokompostori muutti biojätteen lannoitteeksi puutarhojen viljelyksille
Kokeilussa ravintoloiden päivittäinen biojäte käsiteltiin Dietan tehokompostorilla. Laitteen kapasiteetti mahdollisti jopa 30 kilon biojätteen kompostoinnin vuorokaudessa. Kompostoinnin lopputuloksena syntyvä ravinnerikas lannoite toimitettiin Deli Verden ja Kotipellon puutarhan viljelyksille. Kompostia voitiin hyödyntää kaikessa kasvatuksessa, kuten kaupunkipuutarhoissa ja muissa yhteisöllisissä viljelmissä.
"Oli mahtavaa olla mukana mahdollistamassa kiertoa pellosta pöytään ja takaisin. Kuljetusten vähetessä myös ravintolatoiminnan hiilijalanjälki pieneni, ja meille oli todella tärkeää olla mahdollistamassa tätä. Kompostori muutti kuukaudessa yli 180 kiloa biojätettä 18 kiloksi kompostia", Dietan asiakkuuspäälliköt Minna Miettinen ja Matti Kamppinen kuvailivat järjestelmän toimintaa.
Kokeilun tarkoituksena oli kompostoida ravintoloiden päivittäinen biojäte, vähentää bio- ja sekajätteen määrää sekä tuottaa voimakasta kompostilannoitetta käytettäväksi alkutuotannossa. Kokeilun tuottama lannoite vietiin Deli Verden ja Kotipellon puutarhan tiloille, joissa sitä käytettiin lannoitukseen ja kasvatukseen.


Saaristoravintola Kustavin Kipinä loi uusia käytäntöjä
Kesän ja kokeilun alussa kompostori oli käytössä popup-ravintola Kustavin Kipinässä.
"On upeaa, kun yritykset lähtevät mukaan mahdollistamaan ekologisia kokeiluja ja toimintatapoja", tapahtuman tuottaja Jouni Kuru kommentoi.
"Saimme ensikosketuksen tehokompostointiin ravintolassamme Kustavin Kipinässä kesällä, ja tulokset olivat yksiselitteisen hyvät. 90 % biojätteestä saatiin kompostoitua – mukaan lukien iso osa paperista ja osa pahvista."
Kuru kertoo, että kompostorin avulla ravintolan jätehuolto pelkistyi ja sujuvoitui, mikä oli saaristo-olosuhteissa äärimmäisen tärkeää.
"Tuntui myös hienolta viedä huippuravinteikas komposti takaisin tuotantoon Deli Verden puutarhalle."

Kuva: Brave Teddy.

Kuva: Brave Teddy.
Kestävä kehitys osana kaupunkiravintolaa
Seuraavaksi kompostori siirtyi Turkuun, arvostettuun ravintola Kakolanruusuun, joka tunnetaan avotulella valmistetusta ruuastaan ja jaettavista pidoistaan. Ravintola on mukana lokakuussa Turussa järjestettävässä Food & Fun Festivaalissa, jossa vierailevat kansainväliset huippukokit luovat uniikkeja maistelumenuita yhdessä paikallisten ravintoloiden kanssa.
“Kakolanruusun arvot pohjautuvat ympäristöystävällisyyteen ja tämä oli niin hieno tilaisuus että päästiin kokeilemaan, haluttiin ehdottomasti lähteä mukaan. Vastuullisuus näkyy toiminnassamme joka osa-alueella. Meillä on muun muassa GreenKey-sertifikaatti ja Sustainable Travel Finland –merkki jotka todentavat ekologisia toimintatapojamme.” Kakolanruusun ravintolapäällikkö Laura Haatanen ja keittiöpäällikkö Matti Roiniola kommentoivat.
Kompostorikokeilu toteutetaan yhteistyössä tapahtumajärjestäjän, laitteen maahantuoja Dietan sekä mukana olevien ravintoloiden kanssa. Kompostorin viikoittainen hygienisointiohjelma varmistaa turvallisen ja hajuttoman käytön, mikä tekee siitä sopivan myös tiiviisiin kaupunkitiloihin.

Kakolanruusussa vastuullisuus ohjaa vahvasti toimintaa. Kuvassa Matti Roiniola, Laura Haatanen, Jouni Kuru, sekä Dietan Matti Kamppinen ja Minna Miettinen.
Ota yhteyttä myyjäämme

Matti Kamppinen
Business Development Manager, elintarviketeollisuus
matti.kamppinen@dieta.fi0400 963 675