Tarinat

VoiVeljet – suunnannäyttäjä vastuullisen ruokakulttuurin edistämisessä

Dieta Oy | 20.12.2022

Vuonna 2008 Mika Lövgren, Mikko Leminen, Janne Juvonen ja Janne Suvanto perustivat Turkuun VoiVeljet-konsernin. VoiVeljet ovat ilolla olleet mukana kehittämässä ja rakentamassa Turun ruokakulttuuria jo useiden vuosien ajan. Nykyisin toimitusjohtana toimii Janne Juvonen, ja VoiVeljet -konserniin kuuluu kuusi upeaa ravintolaa sekä kaksi tilausravintolaa Turun parhailla paikoilla.

smor-0599VoiVeljet -konsernin ravintoloissa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan paikallisen luomupuutarhan satoa.

 

Kaikki kuusi konsernin ravintolaa, jokisatamasta löytyvä Göran, Turun kauneimmalla paikalla sijaitsevat E. Ekblom ja Smör, Anniskelukahvila Tiirikkala, italialaishenkinen Panini sekä Aurajoen yläjuoksulla sijaitseva Grädda, ovat omia upeita persooniaan niin miljöön kuin menunkin osalta. Ravintolat palvelevat hyvän ruoan ystäviä niin arjessa kuin juhlassa. Konsernin ravintoloiden ruokafilosofia kiteytyy seuraavasti “parhaista raaka-aineista, ilolla ja intohimolla”. Hyvään ruokaan suhtaudutaan aina arvostuksella. Lisäksi konsernin ravintoloita yhdistää se, että henkilökunta muodostuu ihmisistä, jotka aidosti rakastavat ruokaa. Nämä tekijät ovat laadukkaan ruoan ja palvelun mahdollistajia.

Myös vastuullisuus on ollut konsernin arvoissa mukana alusta alkaen, raaka-aineet on pyritty mahdollisuuksien mukaan löytämään lähialueelta paikallisilta toimijoilta, ympäristöä on huomioitu eri tavoin, hävikin vähentämiseen on kiinnitetty huomiota jo vuosia ja omasta henkilökunnasta halutaan pitää hyvää huolta. Taloudellinen vastuu kannetaan luonnollisesti myöskin – VoiVeljille on myönnetty mm. Luotettava Kumppani -jäsenyys, mikä kertoo siitä, että kaikki asiat hoidetaan avoimesti ja lakisääteiset velvoitteet ovat ajan tasalla.

 

Ravintolat hyödyntävät paikallisen luomupuutarhan satoa

Hyvänä esimerkkinä siitä, miten pitkälle ekologisessa vastuullisuudessa voidaan esimerkiksi raaka-aineiden osalta mennä, on se, miten VoiVeljet -konsernin ravintoloissa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan paikallisen luomupuutarhan satoa. Paimionlahden rannalla Sauvon Paddaisissa, noin 30 kilometriä Turusta, sijaitsee Paddaisten kartano, jonka hyötypuutarhassa viljellään erilaisia hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, joita konsernin ravintolat hyödyntävät sesongeittain reseptiikassaan. Parhaista raaka-aineista -tavoite viedään täten VoiVeljet-konsernin ravintoloissa aivan ensiluokkaiselle asteelle.

Esimerkiksi keväällä uudistuneen Smörin menu muuttuu kuusi kertaa vuodessa kotimaiset sesongit huomioiden ja saa lisäksi vielä pieniä nyansseja myös tosinaan tätä useamminkin mikrosesonkien kautta. Paddaisten luomupuutarhasta löytyy myös erikoisuuksia, kuten vaikkapa valkoista parsaa, jonka juurakko on yli 100-vuotta vanha. “Maku on ainutlaatuinen verrattuna esimerkiksi Saksasta tulevaan parsaan”, kertoo Smörin keittiömestari Mikko Pakola. Paddaisten tilalta löytyy myös maakellari, jonne osa sadosta säilötään perinteisin menetelmin, mikä pidentää sadon hyödyntämisaikaa.

 

smor-0682Säännöllisesti uudistumalla luodaan puitteet sille, että myös henkilökunta pääsee kehittymään ja kokee työnsä innoittavana. Kuvassa uudistuneen Smörin vuoromestari Aleksi Lukka, vuoromestari Ville Neulanen ja keittiömestari Mikko Pakola.

 

Ruokatapahtumien kautta lisätään asiakkaiden tietoisuutta ja tehdään hyvää

Vastuullinen vaikuttaminen ja tahto lisätä asiakkaiden tietoisuutta tulee puolestaan hienosti esille mm. VoiVeljien -ruokatapahtumien kautta. Esimerkiksi tänä syksynä jo kuudennen kerran järjestetty palkittu ruokatapahtuma Voillà!, toteutetaan aina jollakin teemalla. Teeman avulla pyritään lisäämään asiakkaiden tietoisuutta aiheeseen liittyen ja lisäksi tapahtuma-aikaisen myynnin tuotosta menee osa suoraan hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna Voillà! -ruokatapahtuman teemana oli Itämeri ja jokaisesta myydystä menusta lahjoitettiin yksi (1) euro Itämeren suojeluun Pidä Saaristo Siistinä ry:lle.

Myös Paddaisten luomupuutarhalla järjestetään vuosittain pop-up-ravintola Smör på landet. Tapahtuman yhteydessä illallistajat osallistuvat koko puutarha-alueen läpi kulkevaan opastukseen, joka esittelee hyötypuutarhaa ja tilan satoa sekä kuvailee käytettyjä viljelymenetelmiä. Lopuksi päästään nauttimaan upeasta menusta, jossa puutarhan sato on siirtynyt suoraan lautaselle nautittavaksi. Tapahtuman myötä kiinnostus raaka-aineiden tuottamista ja ruoan alkuperää kohtaan lisääntyy luonnostaan, eikä näitä asioita enää osaa olla huomioimatta.

Kun ymmärrys sitä kohtaan lisääntyy, miten suuri positiivinen vaikutus paikallisilla valinnoilla on niin ympäristölle kuin ruoallekin, syntyy tahto myös muissa tilanteissa valita ravintoloita, jotka kiinnittävät näihin asioihin huomiota ja tekevät paikallisuutta tukevia valintoja. Se, että näihin asioihin on haluttu kiinnittää ja kiinnitetään huomiota VoiVeljet-konsernin tekemisessä, lisää täten yleistä tietoisuutta, näyttää suuntaa ja ohjaa asiakkaita yleisemmälläkin tasolla kohti eettisempiä ruokavalintoja ja kestävämpää ruokakulttuuria.

smor-0654“Parhaista raaka-aineista, ilolla ja intohimolla.”

 

Työntekijöiden hyvinvointi tekemisen keskiössä

VoiVeljet -konsernille se, että työntekijät kokevat tulevansa arvostetuksi ja että heille työ on mielekästä, on keskeistä. Työntekijöitä halutaan kohdella mahdollisimman yhdenvertaisesti ja konserni haluaa myös osaltaan olla luomassa ja edistämässä ympäristöä, jossa jokainen voi kokea olevansa yhtäläisesti arvokas. Tästä kertoo myös se, että VoiVeljet on osa We Speak Gay -yhteisöä, jonka tunnus viestii avoimesta ja ennakkoluulottomasta suhtautumisesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. We Speak Gay -yhteisön jäsenet ovat sitoutuneet siihen, että oman henkilökunnan lisäksi myös kaikkia asiakkaita ja vierailijoita kohdellaan yhdenvertaisesti riippumatta sukupuolesta, rodusta, etnisyydestä, seksuaalisesta suuntautumisesta, kansalaisuudesta, uskonnosta, vammaisuudesta tai iästä. Työyhteisössä kunnioitetaan ja arvostetaan kaikkia henkilökunnan jäseniä.

Säännöllisesti uudistumalla ja kehittymällä luodaan puolestaan puitteet sille, että henkilökunta pääsee kehittämään omaa tekemistään ja kokee sen innoittavana. Esimerkiksi Ravintola Smör uudistettiin kevään 2022 aikana kokonaisvaltaisesti kaikki yksityiskohdat huomioiden. Dieta sai olla mukana uudistuksessa astiatoimittajana. Jokaiselle annokselle valittiin sen tarinalle parhaiten oikeutta tuova tarjoiluastia yhteistyössä Pakolan ja Smörin ravintolapäällikkö Veera Vahteran kanssa. Uudistuksen ideointiin osallistettiin mukaan kaikki tekijät – uudet puitteet, menu ja astiat veivät tekemisen uudelle tasolle, joka inspiroi asiakkaiden lisäksi myös ravintolan omaa henkilökuntaan.

Työn mielekkyyden lisäksi Voi Veljet -konsernin tahtotilana on luoda työolosuhteet, jotka aidosti korjaavat myös mielikuvaa ravintolatyöstä raskaana ja vapaa-aikaan vaikeasti sovitettavana, kertoo Pakola ja jatkaa: “Meillä vapaa-aika ja työ halutaan pitää aidosti sopivassa suhteessa. Haluamme oman esimerkkimme kautta kehittää koko ravintola-alaa suuntaan, joka tukee mahdollisimman tasapainoista elämää.”

 


VoiVeljet

voiveljet.fi

 


Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Lue lisää »
K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

Lue lisää »
Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Lue lisää »
Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Lue lisää »
Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Lue lisää »
Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Lue lisää »
Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Lue lisää »