Tarinat

WinNovan Merenkulkuoppilaitos sai upean uuden ravintolan

Dieta Oy | 15.05.2023

Opiskelijaravintola Kiikartornissa voi ruoan lisäksi nauttia merinäköalasta.

WinNovan Raumalla sijaitsevan Merenkulkuoppilaitoksen uusi E-rakennus valmistui vuoden 2022 aikana. Rakennuksesta löytyy sekä opiskelijaravintola että jakelukeittiö. Dieta sai toimia uuden ravintolan ja keittiön laitetoimittajana.

 

 

Rauman WinNovan ruokapalveluesihenkilö Pauliina Siivonen siirtyi Rauman kaupungin ruokapalvelusta WinNovalle uuden E-rakennuksen opiskelijaravintola Kiikartornin avautuessa viime elokuussa. “Kaikki oli uutta – oli uusi organisaatio, uusi rakennus, uusi keittiö, uusi ravintola ja uudet ihmiset”, kuvailee Pauliina aloitustaan WinNovalla ja jatkaa: “Mutta hienosti olemme tähän kaikkeen siitä huolimatta sukeltaneet sisään.”

Siivonen vastaa WinNovan kaikista Rauman kolmesta toimipisteestä. Merenkulkuoppilaitoksen uudessa opiskelijaravintolassa Kiikartornissa valmistetaan paikanpäällä lisukkeet, kuten perunat, riisit ja pastat sekä joitakin tuotteita vitriinimyyntiin, muuten ruoka toimitetaan jakelukeittiöön valmistuskeittiöstä Satamakadulta. “Vanhat työntekijät, olivat avauksen yhteydessä avaintekijöitä. He osasivat hienosti laittaa kaiken pyörimään”, kiittelee Siivonen. Myös uuden jakelukeittiön pohja, laitteistus ja mitoitus on koettu toimivana ja tarpeita vastaavana. Uunit ovat olleet helppokäyttöisiä ja vitriinin paistotuotteiden valmistaminen on sujunut niillä hyvin. Lisukkeiden valmistamisessa hyödynnetään painekaappeihin ohjelmoituja valmisohjelmia.

Kiikartornissa ruokailijoiden määrä vaihtelee 150 ja 300 välillä kausittain. WinNovan opiskelijoiden ja henkilökunnan lisäksi Kiikartornin ruokapalveluista pääsevät nauttimaan myös E-rakennukseen yhdyskäytävän kautta yhteydessä olevat SAMK:in tilojen opiskelijat ja henkilökunta. Vaihtelevan kävijämäärän vuoksi esimerkiksi linjastoja on jakelukeittiössä kaksi. Kun ruokailijoita on enemmän ovat molemmat linjastot käytössä ja kun taas vähemmän voidaan toimia  yhdellä. Myös erillinen kahvilinjasto vitriineineen lisää ruokailun sujuvuutta.

Winnova 1200x628 - 1Kiikartornissa ruokailijoiden määrä vaihtelee 150 ja 300 välillä kausittain.

 

Uusi ravintola ilahduttaa opiskelijoita ja henkilökuntaa

Ruoan lisäksi uuden ravintolan valoisuus ja näkymät ovat saaneet paljon kiitosta. Opiskelijat näkivät vanhasta ruokalasta meren yhdestä ikkunasta, nyt koko uuden ruokasalin toinen seinä on lasia, jonka takaa avautuu upea näköala satama-alueelle. Ikkunoiden toisella puolella on vielä lisäksi iso terassi, joka saa kalusteet tulevina viikkoina – kevään edetessä voi ruokailusta nauttia myös ulkona. Myös opettajat ovat tyytyväisiä uusiin tiloihin. Kun on yksi tärkeä tauko päivässä, on sillä minkälaisessa miljöössä sen saa viettää myös vaikutusta jaksamiseen ravitsevan ruoan lisäksi.

Uudet tilat taipuvat myös esimerkiksi erilaisten kokousten järjestämiseen. Ruokasalin takaosasta löytyy esitystekniikkaa, jota voidaan hyödyntää. Ravintola Kiikartornissa onkin jo nyt järjestetty myös useita ulkopuolisten tahojen kokouksia ja tilaisuuksia. “Paljon yhteydenottoja laidasta laitaan on tullut. Hienoa, että ravintola kiinnostaa muitakin kuin varsinaisia asiakkaita”, iloitsee Siivonen. 

Winnova 1200x628 - 3Erillinen kahvilinjasto vitriineineen lisää ruokailun sujuvuutta. 

 

Vastuullisuus on myös vastuullisen ajattelun opettamista

WinNovan ruokapalveluissa pyritään toimimaan mahdollisimman vastuullisesti. Vastuullisten laitehankintojen ja valmistustapojen lisäksi, vastuullisuutta on myös vastuullisen ajattelun opettaminen ja siirtäminen eteenpäin ruokailijoille. Kevään aikana muun muassa WinNovan ruokalistaa on muutettu siten, että siinä julkaistaan ensimmäisenä kasvisruokavaihtoehto ja vasta sen jälkeen toinen lounasvaihtoehto sekä lisäkkeet. “Tällä pienellä muutoksella halutaan rohkaista kasvisruokailuun”, kertoo Siivonen ja jatkaa:”Kokeilemme saisimmeko muutoksella innostettua myös heitä, jotka eivät tavanomaisesti valitsisi kasvisruokaa, maistamaan.“ Kasvisruoan sijoittaminen ruokalistan kärkeen tukee kestävän kehityksen ajatusta – opetetaan samalla opiskelijoita ajattelemaan, että lihaproteiinin voi korvata myös vaihtoehtoisella proteiinilla ja ettei lihavaihtoehdon tarvitse aina olla ensimäinen vaihtoehto.

Kasvisruoalle annetun lisähuomion lisäksi WinNovalla on myös muita tapoja, joilla opiskelijoita pyritään aktivoimaan mukaan vastuulliseen ajatteluun ja tekoihin. Esimerkiksi lautashävikkiä mitataan säännöllisin väliajoin ja tieto sen määrästä laitetaan myös opiskelijoille nähtäväksi. Vaskihaasteviikkoja toteutetaan kaikissa WinNovan ruokapalvelutoimipisteissä. Vaskihaasteviikkoina opiskelijoita kannustetaan alentamaan lautashävikin määrää. Jos toimipaikka pääsee oman minimi tavoitteensa alle, on palkinnoksi tarjolla jäätelöä.

Ylläkuvattujen esimerkkien lisäksi opiskelijoille jaetaan myös tiedotteita, joista löytyy vinkkejä, miten opiskelijat voivat itse pienillä valinnoilla osallistua vaikkapa veden ja energian säästöön. Opiskelijoilta kysytään esimerkiksi tarvitsevatko he tarjotinta ruokailessaan, tai heitä kehotetaan ennemminkin hakemaan lisää kuin ottamaan heti kerralla isoa määrää ruokaa. “Pyritään pienillä ehdotuksilla ohjaamaan syömistä ja opetetaan samalla nuoria ajattelemaan ja toimimaan vastuullisemmin”, selventää Pauliina.  Ruokailun kautta vahvistetaan nuorten ymmärrystä siitä, että päivittäisillä arkisilla valinnoilla on merkitystä ja että niillä meistä jokainen voi osaltaan tehdä paljonkin ympäristön eteen.

Ruokapalvelujen toteuteuttamisessa huomioidaan lisäksi myös eri tekijöitä hävikin minimoimiseksi. Muun muassa hyvä reseptiikka ja ruokalistojen aktiivinen seuranta kuuluvat prosessiin läheisesti. Jos jokin ruoka ei toimi, päivitetään listaa tarvittaessa nopeastikin. Lisäksi asiakaspalautetta kerätään myös muutamia kertoja vuodessa tehostetusti. Jokaisessa toimipisteessä on ruoan jäähdytysmahdollisuus ja hävikkiruokaa voi ostaa myös mukaan. “Etenkin oppilaitoksen henkilökunta on hienosti tarttunut tähän mahdollisuuteen ja sieltä tullaan usein kysymään, onko ruokaa jäänyt ostettavaksi”, kertoo Siivonen.

Winnova 1200x628 - 2MEIKO:n ympäristöystävällinen astianpesukone pitää huolta puhtaudesta. 

 

Tekemisen kehittäminen innostavana voimavarana

Mahdollisuus toiminnan jatkuvaan kehittämiseen on syy, jonka vuoksi Siivonen kokee oman työnsä erityisen mielekkäänä. Esimerkiksi energia- ja vastuullisuusajattelu on jo useita vuosia ollut pinnalla, mutta mahdollisuuksia viedä tekemistä näissä asioissa vielä pidemmälle löytyy koko ajan uusia. “Kun löytää jonkun uuden toimivan jutun tai saa uuden oivalluksen, joka vie tekemistä eteenpäin, tuo se myös suurinta onnistumisen tunnetta”, iloitsee Siivonen.

Kokemuksia ja ideoita jaetaan oman tiimin lisäksi myös WinNovan eri toimipisteiden välillä yli kaupunkirajojen. “Uusia ideoita on paljon ja paljon on myös asioita, joita on jo kokeiltu”, kertoo Pauliina. Parhaat ratkaisut löytyvät monesti tiimissä, jossa on sekä heitä, joilla on jo toimipaikoista useampien vuosien kokemusta sekä heitä, jotka tarkastelevat tekemistä tuoreeltaan. “Välillä saatan heittää vähän liiankin lennokkaita ideoita”, nauraa Pauliina ja jatkaa: “Niistä monesti kuitenkin tiiminä kehittyy toimivia. Vähän uusia juttuja onkin jo suunnitteilla tulevaa syksyä ajatellen – jotakin, mitä ei vielä aiemmin ole kokeiltukaan”, paljastaa Siivonen.


 

Opiskelijaravintola Kiikartorn 

Suojantie 2 | Rauma 

www.winnova.fi/opiskelijaravintolat Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Lue lisää »
Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Lue lisää »
Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Lue lisää »
Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Lue lisää »
Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Lue lisää »
Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita

Lue lisää »
K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

Lue lisää »