Tuotteemme

Viinilasien valitseminen ravintolaan - Sommelieeri Päivi Parkkolan vinkit

Dieta Oy | 12.09.2019

Minkälaiset viinilasit ravintolaan kannattaa valita? Mitä täytyy ottaa huomioon valinnassa ja miksi hyviin laseihin kannattaa panostaa? Lahtelaisten ravintoloiden Bistro Popotin ja Rouxin viinimestari Päivi Parkkola kertoo parhaat vinkkinsä viinilasien valintaan.

Päivi Parkkola ja viinilasit

Liikeidea määrittelee tarpeen

Kun ravintolaan hankitaan viinilaseja, lähdetään liikkeelle ravintolan liikeideasta. Sopivien lasien valitseminen on osa ravintolan kokonaistoteutusta, jossa liikeidea pitää olla mielessä alusta loppuun.

Sommelier Päivi Parkkolalla on kuitenkin muutamia käytännön vinkkejä, joita kannattaa huomioida viinilaseja valitessa. Astianpesun pohtimiselle kannattaa antaa hetki: minkä kokoinen astianpesukone on, minkä kokoiset astianpesukorit ovat - mahtuuko viinilasin jalka astianpesukoriin kokonaan?

Viinilasien koko vaikuttaa myös niiden säilytykseen: mahtuvatko ne sellaiseen paikkaan, missä niihin ei tartu ylimääräisiä hajuja tai esimerkiksi rasvaa? Viinilaseja valittaessa reunan paksuudella on väliä. Mitä ohuempi reuna, sitä vähemmän lasi häiritsee viinin makunautintoa.

Pienelläkin pärjää, kun valitsee järkevästi

Päivi neuvoo, että tarvittaessa pienelläkin lasivalikoimalla pärjää, kunhan valitsee lasit viisaasti. Aivan minimillä pääsee, kun valitsee monikäyttöisen punaviini- ja valkoviinilasin sekä coupe-mallisen lasin cocktaileille ja makeille kuohuviineille. Valkoviinilasia voi käyttää myös kuohuviinille, jolloin erillistä kuohuviinilasia ei välttämättä tarvita ollenkaan.

Hajuaisti on tärkeä osa viininautintoa, ja siihen voidaan vaikuttaa lasin muodolla: kapeneva suuaukko varmistaa sen, että aromit eivät pääse karkaamaan. “Jos meillä ei ois hajuaistia niin me maistettais pelkät perusmaut”, muistuttaa Päivi.

Päivi Parkkola ja kuohuviinilasit

Esimerkiksi Libbeyn Doyenne-sarjan laseja voi käyttää peruslaseina punaiselle, valkoiselle ja kuohuviinille. Lisäksi sarjaan kuuluu coupe-mallinen lasi, joka sopii cocktaileille tai makeille kuohuville.

Aromit esille oikeanlaisissa laseissa

Päivin mukaan viinilaseihin panostaminen kuitenkin kannattaa, sillä asiakkaat ovat yhä valveutuneempia ja tietävät paljon viinilaseista. Sopimattomalla lasilla ei kannata pilata hyvää viiniä. Toisaalta - hieman vaatimattomampikin viini saa valtavasti hyötyä siitä, että lasi on hyvä.

Muutamia asioita kannattaa pohtia, jos viinilaseihin halutaan panostaa hieman enemmän. Bordeaux-lasin isompi suuaukko sopii tuhdimmille viineille kuten Cabernet Sauvignon -, Cabernet Franc -, Merlot-, Petit Verdot - ja Malbec-rypäleille. Pyöreämpi muoto puolestaan tuo hyvin esille punaisten marjojen aromit ja hapokkuuden hyvin esille ja sopii Pinot Noir -viineille. Kuohuviinilasissa tärkeää on se, että kuplat pysyvät lasissa mahdollisimman pitkään, ja siksi siinä on hyvä olla korkea reuna ja pienenevä suuaukko. Lasin suuaukko vaikuttaa myös siihen, mihin kohtaa suuta viini osuu. Koska maistamme eri makuja eri osalla kieltämme, vaikuttaa lasin muoto viinin makuun. Päivi muistuttaa vielä kiillotuksen tärkeydestä: “tottakai lasin pitää olla puhdas, kirkas, ja kiillotusliina on todella hyvä olla olemassa”.

Libbeyn Gracili-sarja tarjoaa vaihtoehdon hieman vaativampaan makuun - sen reuna on leikattu ja lasi on hieman ohuempi.

Cambron astianpesu- ja säilytysjärjestelmällä voidaan rakentaa viinilaseillesi juuri sopivan kokoiset korit, jotka sopiva niin astianpesuun kuin säilytykseenkin.

Dietan ammattitaitoiset astia- ja tarvikemyyjät auttavat viinilasien valinnassa ja sovittavat Cambron astianpesujärjestelmän viinilaseillesi sopivaksi.

Esittelyssä Päivi Parkkola

Päivi Parkkola on Bistro Popot - ja Roux-ravintoloiden viinimestari, joka on opiskellut WSET (Wines and Spirit Education Trust) -koulussa Diploma-tasolle saakka. Hän on työskennellyt myös Hirvihaaran kartanossa viinimestarina. Lisäksi hän on järjestänyt vuodesta 2004 lähtien toiminimellään viinikoulutuksia ja -maisteluita.

Päivi ParkkolaTutustu tuotteisiimme verkkokaupassa


Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Kylmälaitteet kesäkuntoon!

Kylmälaitteet kesäkuntoon!

Lue lisää »
Dietan laitekartoitus kertoo ammattikeittiölaitteidesi kunnon

Dietan laitekartoitus kertoo ammattikeittiölaitteidesi kunnon

Lue lisää »
Uutuus kahvilaitevalikoimaan: CREM EX3 Mini -espressokeitin

Uutuus kahvilaitevalikoimaan: CREM EX3 Mini -espressokeitin

Lue lisää »
Invoq-webinaarit: Helpotusta henkilöstöpulaan

Invoq-webinaarit: Helpotusta henkilöstöpulaan

Lue lisää »
Kohti vastuullisuutta säännöllisten huoltojen avulla

Kohti vastuullisuutta säännöllisten huoltojen avulla

Lue lisää »
PizzaMaster – pizzauunien aatelia

PizzaMaster – pizzauunien aatelia

Lue lisää »
Uutta innovaatiota Porkalta!

Uutta innovaatiota Porkalta!

Lue lisää »