Tarinat

Café Ursula – jo 70 vuotta hyviä tekoja

Dieta Oy | 30.05.2022

1950-luvun alussa joukko tomeria naisia sai idean perustaa merenrantakahvilan Kaivopuistoon. Vuosien saatossa kahvilasta on kehittynyt moninaisia ruokapalveluja tarjoava ravintola. Kevään aikana Café Ursulan lounaslinjasto uudistui monipuolisesti.

Ursula

 

Kaiken takana oli halu tarjota tasokas kahvittelupaikka vuoden 1952 kesäolympialaisten vieraille. Unelman eteen tehtiin kovasti töitä – rahavarat kahvilan rakentamiselle saatiin pulloja ja lehtiä keräämällä! “Maailma on ollut tosi toisenlainen silloin, siihen aikaan yritteliäisyys todella palkittiin”, selventää Café Ursulan johtaja Katriina Lehtonen. Ennen olympialaisten alkua meren rantaan nousi pieni punainen mökki, jossa kansallispukuiset tarjoilijat huolehtivat asiakkaista ja tarjoilivat oikeaa kahvia, joka oli sodanjälkeisessä maailmassa vielä hyvinkin erikoislaatuista. Jo tuolloin kaikki toiminnasta tullut voitto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen, minkä johdosta pieni punainen mökki sai nimekseen Café Ursula – auttavaisuuden ja uhrautuvaisuuden symbolin, Pyhimys Ursulan, mukaan.

Café Ursulan omistajat ovat Helsingin ensikoti ry, Kansan Sivistysrahasto, Kesäkoti Kallioniemi ry, Lomakoti Kotoranta ry ja Pienperheyhdistys ry. Toiminnasta tulevalla voitolla yhdistykset tukevat omaa toimintaansa. “Ollaanhan me todella poikkeuksellinen paikka, kun hyväntekeväisyyttä tekeviä ravintolatoimijoita on todella vähän koko Suomessa”, Lehtonen selventää.


Ihan oikeaa kahvia ja paljon muuta

Café Ursulan toiminta on muuttunut paljon 70 vuoden aikana. Pienestä punaisesta kahvilasta on kasvanut koko Helsingin tuntema hyväntekijä, jonka palveluihin kuuluu nykyään kahvilatoiminnan lisäksi suosittu lounasbuffet. “Lounaaseen haluttiin panostaa entistä enemmän jo pandemia-aikana ja nyt myös kokonaan uusittu linjasto on päässyt käyttöön”, Lehtonen kertoo tyytyväisenä. Lounaalla on aina tarjolla raikasta, merelliseen maisemaan sopivaa ruokaa ja joka päivä myös lämmin vegaaninen vaihtoehto. Café Ursula tarjoaa myös asiakkaiden toiveiden mukaan räätälöityjä yksityistilaisuuksia, kuten kaste- ja muistotilaisuuksia, häitä ja valmistujaisia. “Hiljaiselon jälkeen yksityistilaisuudet ovat piristyneet ja se on ihanaa”, Lehtonen iloitsee.

 

Koko kaupungin tuntema hyväntekijä

Café Ursulan toimintaa ohjaa vahvat arvot, jotka käydään läpi kaikkien työntekijöiden kanssa ja myös selvennetään mitä ne tarkoittavat. “Meillä pidetään säännöistä ja laista kiinni ja ollaan vastuullisia”, Lehtonen täsmentää. Vastuullisuus näkyy myös Café Ursulan valikoimassa: “Pandemia-aikana huolehdittiin erityisesti, että käytetään mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita”, Lehtonen kertoo ja jatkaa: “Luomu ja vegaaninen ovat semmoisia meidän juttuja, myös kaikki viinit ovat luomuviinejä.”

Hyväntekijänä tunnettu Café Ursula herättää mielenkiintoa myös työntekijöiden keskuudessa. Monesti hakijat kertovat olevansa erityisen kiinnostuneita työpaikasta juurikin erityisestä omistajataustasta johtuen.

Ursula2

 

Hedelmällistä yhteistyötä ja ammattitaitoisia vinkkejä

Café Ursulan lounasbuffetin uudistusta alettiin suunnitella jo ennen pandemiaa, mutta sen toteuttaminen haluttiin siirtää aikaan, jolloin luottamus tulevaan olisi parempi. “Tässä on ollut nyt se hyvä juttu, että on ainakin ehditty miettiä ja suunnitella muutosta rauhassa”, kertoo Lehtonen. Café Ursulan koko henkilökunta on ollut tiiviisti mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa uudistuksia ja kertomassa toiveitaan. “Se on todella tärkeää, että kuunnellaan henkilöstöä, koska he täällä nämä hommat päivittäin tekevät”, Lehtonen korostaa. Hän kokee, että myös yhteistyö myyntipäällikkö Keijo Saatsin sekä aluemyyntipäällikkö Aissa Moutonin kanssa on ollut sujuvaa ja ammattitaitoista: “Yhteistyö Aissan ja Keijon kanssa on ollut kyllä hedelmällistä. Olen vain kertonut speksejä siitä, mitä tarvittaisiin ja sitten on saatu tänne paikan päälle nähtäväksi esimerkiksi astioista vaihtoehtoja. Se on todella tärkeää, että on saatu rauhassa tuumia, mikä täällä toimii ja mikä ei.” Lehtonen ja Café Ursulan ravintolapäällikkö Maria Vikström olivat käyneet suunnitelmien alkuvaiheessa myös Dietan myyntinäyttelyssä katsomassa eri vaihtoehtoja: “Siellä on hyvä käydä säännöllisesti katselemassa uutuuksia ja keräämässä ideoita tulevaan”, toteaa Lehtonen.

 

Kesällä juhlitaan synttäreitä

Tulevan kesän ja Café Ursulan ehdottomasti suurimman sesonkiajan valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin. Kaikki 12 kesätyöntekijää on valittu ja heidän perehdytyksensä on jo käynnissä. Kesä tuo tullessaan myös suositut Deli-salaatit sekä vegaaniset jäätelöt takaisin Café Ursulan valikoimaan. Lehtonen odottaa kesää jo kovasti: “Asiakkaat tulevat syömään ja lasilliselle meren ääreen sekä nauttimaan livemusiikista, jota on luvassa kesän ajan joka perjantai. Terassille hankitaan vielä ennen kesää uudet kalusteet”, Lehtonen kertoo ja lisää: “Myös Ursulan 70-vuotissyntymäpäiviä tullaan juhlimaan kesän aikana varmasti useampaankin kertaan."

 


Café Ursula

Ehrenströmintie 3 | 00140 Helsinki

www.ursula.fi

 Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Lue lisää »
Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Lue lisää »
K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

Lue lisää »
Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Lue lisää »
Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Lue lisää »
Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Lue lisää »
Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Lue lisää »