Tarinat

Jäätelön valmistus osaksi OSAO Kaukovainion palvelut -yksikön elintarvikealan perustutkinnon opintoja

Dieta Oy | 03.12.2019

Tänä syksynä gelato-jäätelön valmistus tuli osaksi elintarvikealan perustutkinnon opintoja Oulun seudun ammattiopistossa (OSAO), Kaukovainion palvelut -yksikössä. OSAO on yksi Suomen suurimmista ammatillisista oppilaitoksista ja se kuuluu Oulun seudun koulutuskuntayhtymään (OSEKK). OSEKK on Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen.

OSAO_opettajat

Elintarvikealalla, meijerialan osaamisalalla on kautta aikain tehty perinteistä jäätelöä, joka säilyy pakastimessa noin 6-12 kuukautta. OSAO:n jäätelön valmistus eroaa meijerissä valmistetusta jäätelöstä siten, että gelato-jäätelö tehdään käsin ja se syödään tuoreena. Gelaton säilyvyysaika on noin kaksi kuukautta ja sen tarjoilulämpötila on korkeampi kuin tavallisen jäätelön.

OSAO:ssa osataan katsoa tulevaan

OSAO:n elintarvikealan opettaja Sari Tuomaranta kertoo, että itse tehty jäätelön valmistus otettiin mukaan opintoihin, koska työelämä tarvitsee moniosaajia. Itse tehtyä jäätelöä valmistavat yritykset ovat viime vuosien aikana lisääntyneet Oulun alueella. OSAO mahdollistaa nyt sen, että opiskelijat saavat perusosaamisen jäätelön valmistuksesta, ja tätä kautta paremmat mahdollisuudet työllistyä jäätelöä valmistaviin yrityksiin.

Aluksi jäätelön valmistusta opiskelevat elintarvikealan opiskelijat, mutta myöhemmin sitä laajennetaan todennäköisesti myös ravintola- ja catering-alan opintoihin. Tällä hetkellä kolmannen vuoden elintarviketeknologian opiskelijoilla on menossa Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa ja Elintarvikkeiden valmistus tutkinnon osat, joissa jäätelön valmistusta tullaan hyödyntämään.

OSAO jäätelönvalmistus

OSAO Kaukovainion yksikkö, palvelut koulutuspäällikkö Esa Koppelon mukaan jäätelön valmistuksen ykköstavoite on se, että opiskelijat saavat hyvän tietotaidon jäätelöstä, ja että OSAO pystyy palvelemaan niitä työelämän tarpeita, joihin opiskelijoita koulutetaan.

Monipuolisuus ja suuri kapasiteetti ratkaisi

Jäätelö valmistetaan OSAO:ssa Monitoimijäätelökone Multy 7 P TTi:llä ja sitä tullaan käyttämään monipuolisesti niin jäätelön kuin kreemien ja kastikkeiden valmistukseen. Laite valikoitui sen monikäyttöisyyden ja suuren kapasiteetin vuoksi. “Kun kävimme viime keväänä tutustumassa tähän laitteeseen Dietalla ja oikeasti näimme ja kuulimme mahdollisuudet, niin ilman muuta me päädyimme tähän jäätelön valmistuslaitteeseen”, kertoo Esa.

Dieta on OSAO:n pitkäaikainen yhteistyökumppani. Ollaan saatu Dietalta aina tarvittava tieto, ja henkilöt ovat tulleet paikan päälle kertomaan ja opastamaan”, kertoo Esa.  “Yhteistyö on hyvin monipuolista ja vastavuoroista. Kun tehdään uusia laitehankintoja ammattitaidon opetukseen niin saadaan samalla osaamista, tietotaitoa ja uutta teknologiaa ”, toteaa Sari.

Vesa opettamassa jäätelönvalmistusta
Dietan keittiömestari Vesa Saaristo opettamassa jäätelön valmistusta opiskelijoille.

Arvot ohjaavat OSAO:n toimintaa

OSAO:n arvot näkyvät myös jäätelön valmistuksessa. Luovuus on yksi oppilaitoksen neljästä arvosta, ja Esa uskoo, että luovuutta tullaan hyödyntämään tuotekehityksen merkeissä sitten, kun jäätelön valmistuksen perusosaaminen on kunnossa. OSAO:n luovuudesta ja rohkeudesta kertoo myös se, että OSAO on Oulun alueella ensimmäinen oppilaitos, jossa jäätelön valmistuksen oppiminen on mahdollista.

OSAO Kaukovainion yksikkö, palvelut yksikönjohtaja Antti Rovamo näkee jäätelön valmistuksessa monia oppimismahdollisuuksia, ja yksi niistä on opiskelijoiden kesäyrittäjyys. Jos opiskelijalla on kiinnostusta ryhtyä kesäyrittäjäksi, hän maksaa kohtuullisen korvauksen OSAO:lle jäätelökoneen ja -vitriinin lainasta, ja sen jälkeen suunnittelee koko paletin aina raaka-aine hankinnoista jäätelön myyntiin asti - opettajien tuella ja avulla. Antti uskoo, että jäätelön valmistuksesta on hyötyä myös opettajien ammattitaidon kehittymiseen.

Valmar-jäätelökone

OSAO Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2 C
90250 Oulu
https://www.osao.fi/

Kuvat: Mikko Törmänen


Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Oluthuone Ratamo – keidas keskellä Triplaa

Oluthuone Ratamo – keidas keskellä Triplaa

Lue lisää »
MUJI avasi ravintola-kahvilakonseptin ja lähiruokakaupan uuteen Helsingin lippulaivamyymälään ensimmäisenä maailmassa

MUJI avasi ravintola-kahvilakonseptin ja lähiruokakaupan uuteen Helsingin lippulaivamyymälään ensimmäisenä maailmassa

Lue lisää »
Soupie - laadukkaiden keittojen ja piiraiden ravintola

Soupie - laadukkaiden keittojen ja piiraiden ravintola

Lue lisää »
Mall of Tripla uudisti Helsingin Pasilan

Mall of Tripla uudisti Helsingin Pasilan

Lue lisää »
Suomen Viihderavintolat avasi ruokaravintolat Helsingin Triplaan ja Kamppiin

Suomen Viihderavintolat avasi ruokaravintolat Helsingin Triplaan ja Kamppiin

Lue lisää »
Cafe & Bar 21 ja Yuca - kaksi ravintolaa yhdestä keittiöstä

Cafe & Bar 21 ja Yuca - kaksi ravintolaa yhdestä keittiöstä

Lue lisää »