Tarinat

Ravintola Knipan – yli 100 vuotta ruokaa, juhlaa ja tunnelmaa

Dieta Oy | 14.05.2021

Vuonna 1908 perustetulla Ravintola Knipanilla on pitkä ja värikäs historia. Ravintolalla on ollut ajan saatossa parisenkymmentä eri omistajaa. Vuoden 2020 lokakuussa Knipanin ostivat Jessica Lindroos, Aaro Tukiainen-Lindroos ja Juho Tanska, joilla on jo ennestään ravintolatoimintaa Porvoossa. Läpi historian ravintola Knipan on ollut ihmisille ennen kaikkea kohtaamispaikka. Uskomaton miljöö meren äärellä on tarjonnut musiikkia, tanssia, ruokaa ja juhlia kaikkien näiden vuosien ajan. Ravintola Knipanissa on vieraillut aikoinaan niin Suomen presidentti kuin myös Ruotsin kuninkaallisia. Ravintola Knipan on paikka, josta jokaisella tammisaarelaisella on oma tarina kerrottavanaan.

Knipanin ostivat Jessica Lindroos, Aaro Tukiainen-Lindroos ja Juho Tanska.Knipanin ostivat Jessica Lindroos, Aaro Tukiainen-Lindroos ja Juho Tanska.

 

Remontti vanhaa henkeä ja historiaa kunnioittaen

Ravintola Knipan on ollut aikojen alussa noin 100 neliöinen, mutta vuosien varrella laajentunut yli 600 neliöiseksi ja toimintaa on nyt kolmessa eri kerroksessa sekä isosti myös ulkoterassilla. Pitkä historia näkyy Ravintola Knipanin toiminnassa myös tulevaisuudessa. Uudet yrittäjät ovat remontoineet rakennusta sen vanhaa henkeä ja historiaa kunnioittaen. Kaikki vanhat pinnat katossa ja seinillä on jätetty kertomaan omaa yli satavuotista tarinaansa. Historiaa on kaivettu esiin myös lattiapintoihin. Yläkertaan tulevan salakapakan alkuperäinen lautalattia heräsi eloon monien remonttien myötä tulleiden kerrosten alta. Salakapakassa pääset nauttimaan juomasi viskitynnyrien äärellä merimaisemia ihaillen. Vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin rakennettu Japani-huone on säilynyt Knipanin historiassa näihin päiviin saakka ja jatkaa toimintaansa edelleen osana Knipanin yökerhoa.

 

Knipanin uudet yrittäjät ovat remontoineet rakennusta sen vanhaa henkeä ja historiaa kunnioittaen.Knipanin uudet yrittäjät ovat remontoineet rakennusta sen vanhaa henkeä ja historiaa kunnioittaen.

 

Huippuammattilaiset takaavat mahtavan tunnelman ja laadukkaan ruoan

Juho, Aaro ja Jessica aloittivat ravintolatoiminnan Porvoossa viisi vuotta sitten. Siitä lähtien he ovat aktiivisesti etsineet laajentumismahdollisuuksia ja käyneet katsomassa ainakin 20 eri kohdetta. Ravintola Knipan tuli myyntiin vuosi sitten keskikesällä, jolloin yrittäjäkolmikolla oli kaikkein kiireisin sesonki käynnissä Porvoossa. Heillä ei ollut aikaa ja resursseja perehtyä korviin kantautuneeseen uutiseen sen tarkemmin. Lokakuussa pandemiatilanne kuitenkin paheni toistamiseen ja Porvoon ravintolat suljettiin. Aktiiviseen elämäntyyliin ja kiireisiin päiviin tottuneet yrittäjät eivät osanneet jäädä pyörittelemään peukaloitaan. “Oli aikaa ottaa tällainen pikku projekti,” Juho naurahtaa. Yrittäjät näkivät Knipanissa valtavasti potentiaalia ja kokivat, että Tammisaaressa voisi työskennellä yhtä ihmisläheisesti kuin Porvoossa.

Knipanin konsepti eroaa yrittäjien Porvoon ravintolatoiminnasta täysin. Yrittäjille tuttu terassija yökerhomaailma sai lisäkseen à la carten. “Meillä ei ole sieltä puolelta juuri mitään tietoa, paitsi että tykätään hyvästä ruoasta,” Juho kertoo. Yrittäjät halusivat, että à la carte olisi Knipanin historian mukaisesti edelleen sen suurin vetonaula. Keittiön ja salin puolelle palkattiin alan huippuammattilaisia, kuten keittiöpäällikkö Peter Elfving ja keittiömestari Markus Boxström. Peter on työskennellyt aiemmin monessa Michelin-tähden paikassa Helsingissä ja Tukholmassa. “Ei ole järkeä lähteä opettelemaan tällaista itse, kun on huippu tyyppejä, jotka jo osaavat hommansa,” Aaro toteaa.

KnipanKeittiöpäällikkö Peter Elfving ja keittiömestari Markus Boxström.

 

Klassisia annoksia ja street food -herkkuja

Ravintola Knipanin menun suunnittelee ravintolapäällikkö Peter yhdessä yrittäjien kanssa. Tarjolla on kaksi täysin erilaista menua. Terassilla tullaan tarjoilemaan helppoa ja nopeaa street foodia ja sisällä à la carte -listalta löytyy hyvin klassisia ja perinteisiä herkkuja. Menuun on tuotu Knipanissa 30-luvulla tarjottujen annoksien piirteitä. Yrittäjät arvostavat klassisia ravintola-annoksia, jotka on tehty laadukkaista raaka-aineista. “Hyvät reseptit on keksitty 50, jopa 100 vuotta sitten. Miksi niitä lähteä muuttamaan,” Aaro toteaa.

Menussa hyödynnetään lähialueelta saatavia raaka-aineita niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi tarjottavat kalat tulevat paikallisilta kalastajilta. Knipanin menu tulee vaihtumaan sesonkituotteiden osalta ainakin kaksi kertaa kesän aikana.

Knipanin à la carte -listalta löytyy hyvin klassisia ja perinteisiä herkkuja.Knipanin à la carte -listalta löytyy hyvin klassisia ja perinteisiä herkkuja.

 

Mittavat muutokset ja tiukat aikataulut toimivat luotettavan yhteistyökumppanin kanssa

Ravintola Knipanin remontin yhteydessä uusittiin kaikki kalusteet sekä keittiö. Keittiössä on nyt kaksi erillistä linjaa street foodia ja ala cartea varten. Isoihin projekteihin sisältyy aina omat haasteensa ja on tärkeää, että yhteistyökumppanin kanssa toiminta on sujuvaa. Knipanin yrittäjät kertovat, että yhteistyö asiakkuuspäällikkömme Minna Miettisen sekä myyntipäällikkömme Keijo Saatsin kanssa on sujunut hyvin. “Asiat on mennyt niin kuin on sovittu. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä,” he toteavat. Keijolta tuli ehdotus liikeideaa palvelevista laitteista ja Minna auttoi yrittäjiä valitsemaan miljööseen ja Knipanin konseptiin sopivan kattauksen. Kattaukseen valittiin mm. Nevillen Terra-sarjaa useassa eri sävyssä. Yrittäjät kertovat, että heillä muodostui tiukasta aikataulusta huolimatta välittömästi luottamus siihen, että asiat oikeasti hoidetaan ja jos muutoksia tulee niin niihin reagoidaan heti. “On myös tosi hyvä juttu, että koko ajan pidetään ajan tasalla missä mennään,” Jessica kertoo.

Knipan 2000x1300 -4Kattaukseen valittiin mm. Nevillen Terra-sarjaa useassa eri sävyssä.

 

Mahtavat tilat yksityistilaisuuksiin

Ravintola Knipanissa järjestetään paljon myös yksityistilaisuuksia. Kyselyitä on tullut nyt jo valtava määrä ja varauskalenteri täyttyy hyvää vauhtia. Knipanissa on seitsemän eri kokoista tilaa, jotka kaikki voidaan varata yksityiskäyttöön. Tiloja pystytään hyödyntämään monin eri tavoin ja jokaiseen tilanteeseen löytyy juuri sopivan kokoinen ja tyylinen tila. “On myös paljon tilaisuudesta kiinni kuinka suuria tilaisuuksia voidaan järjestää. Cocktailtilaisuuteen saadaan mahtumaan vaikka 500 henkeä helposti,” yrittäjät toteavat. Knipanin torni soveltuu hyvin enintään 12 hengen tapahtumiin ja tornista avautuu henkeäsalpaavat maisemat merelle. Alakertaan mahtuu 200 henkeä istumaan ja tilaa hyödynnetään paljon hääjuhliin. Knipan onkin yksi suosituimmista hääpaikoista länsirannikolla.

Knipan tarjoaa mahtavat tilat yksityistilaisuuksiin.Knipan tarjoaa mahtavat tilat yksityistilaisuuksiin.

 

Katseet kohti kesää ja auringonlaskuja

Jessica, Aaro ja Juho odottavat tulevaa kesää kovasti. Knipanissa on tarkoituksena järjestää myös tapahtumia ja esiintyjiä on luvassa, mikäli pandemiatilanne sen sallii. Myös remontointi jatkuu tulevaisuudessa. Julkisivu on tarkoitus maalata, wc:t uusia ja ponttooniterassia on tarkoitus laajentaa. Yrittäjät ovat ostaneet Knipanin sillä ajatuksella, että se on heille pitkäaikainen sijoitus. “Tämän ei ole tarkoitus olla 50 metrin sprintti vaan maratooni,” he toteavat. Ravintola Knipan on uskomaton paikka, joka herää uudelleen eloon avajaisten yhteydessä. Miljöö on sanoinkuvaamaton – Meri kimmaltaa joka puolella, valo tulvii sisään ikkunoista ja auringonlaskut tulevat olemaan käsittämättömiä. Knipaniin jos jonnekin on pakko päästä!

 


 

Ravintola Knipan

Rantapuistikko |  10600 Tammisaari


 Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Lue lisää »
K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

Lue lisää »
Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Lue lisää »
Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Lue lisää »
Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Lue lisää »
Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Lue lisää »
Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Lue lisää »