Tarinat

Voimian Pata – keskitetyllä valmistamisella laatua ja turvallisuutta

Dieta Oy | 07.12.2022

Voimian Pata – erityisruokavalioiden keskitetyllä valmistamisella laatua ja turvallisuutta. Tamperelaisten lasten ja nuorten aterioita on alettu tämän syksyn aikana valmistaa Pirkanmaan Voimian uudessa Pata-nimisessä tuotantokeittiössä. Voimian Pataan on keskitetty myös erityisruokavalioiden valmistus. Dieta on saanut olla mukana projektissa dieettikeittiön laitetoimittajana.

Pirkanmaan Voimia_Voimian PataKuvat: Pirkanmaan Voimia / Jukka Salminen

 

Vuodenvaihteeseen mennessä Voimian Padan kokonaiskapasiteetti saadaan käyttöön ja vuoden 2023 alusta Padasta valmistuu päivittäin 33 000 ateriaa. Myös Padan erikoisruokavalioihin keskittyneen dieettikeittiön kapasiteetti on poikkeuksellinen – Padan dieettikeittiöstä valmistuu päivittäin 1800 erikoisruokavalioannosta. Ateriamäärät sisältävät lounaan sekä välipalat ja ne palvelevat päiväkotien, koulujen ja oppilaitoksien – yhteensä 140 toimipaikan tarpeita.

Erityisruokavalioiden keskittäminen jakaa samat hyödyt kuin koko ruoanvalmistuksen keskittäminen; saadaan aikaan mm. säästöjä niin energiankäyttöön kuin kuljetuksiinkin liittyen. Energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen on kiinnitetty huomiota kaikin tavoin koko Voimian Padan toiminnassa. Padassa mm. käytetään osittain aurinkoenergiaa, joka tulee katolle asennetuista aurinkopaneeleista ja lisäksi hukkalämpö otetaan talteen ja hyödynnetään. Keskittämisen kautta myös ateriakuljetusten määrä on puolittunut aiemmasta – hyödyt ovat kaikkinensa mittavia. “Erityisruokavalioiden osalta ykkösasia on kuitenkin ruoan turvallisuus, joka on nyt mahdollisimman perusteellisesti varmistettu”, kertoo Pirkanmaan Voimian prosessiasiantuntija Elina Lahti.

 

Riskiarviointi ohjaa dieettikeittiön ruoanvalmistusta

Padassa on erillinen dieettikeittiö, joka sisältää oman valmistuskeittiön, varasto- ja kylmäsäilytystilat. Valmistaminen ja työvuorot on mahdollista suunnitella riskiarvioinnin perusteella. Riskiarvio perustuu raaka-aineiden toistuvuuteen ja anafylaksian esiintymismääriin. Valmistusten välissä suoritetaan aina puhdistukset työpisteille sekä valmistusvälineille. Tällä kokonaisuudella varmistetaan erityisruokavalioiden mahdollisimman turvallinen valmistaminen sekä hyvä ja tasainen laatu. Erityisruokavaliot kuljetetaan kolme kertaa viikossa toimipaikkoihin. “Kun ateriat lähtevät Padasta kouluihin, päiväkoteihin ja oppilaitoksiin yhdistetään kuormiin perusruoan ja elintarvikkeiden lisäksi erityisruokavalioateriat”, täsmentää Lahti.

Keskittämisen ansiosta myös erityisruokavalioiden valmistamisessa voidaan hyötyä eri tuotantotavoista. Dieettikeittiössä valmistamisessa käytetään sekä Cook & Chill -menetelmää että kylmävalmistusta. Yksilöllisissä ruokavalioissa on vielä lisäksi käytössä Cook & Freeze -menetelmä, jonka ansiosta myös yksilöllisiä ruokavalioita voidaan valmistaa isompia määriä kerralla ja lähettää ne toimipaikkoihin pakasteena. “Keskittämisen myötä voidaan yksilöllisiä ruokavalioita tehdä vähän isompia määriä kerralla”, kertoo Lahti.

VoimiaPata-0495Energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen on kiinnitetty huomiota kaikin tavoin. Kuvat: Pirkanmaan Voimia / Jukka Salminen

 

Osaava henkilökunta ja oma reseptiikka takaa tasalaatuisuuden

Keskittämisen avulla erityisruokavalioita valmistetaan määrällisesti siten, että niille on ollut mahdollista luoda oma reseptiikka, jonka ansiosta voidaan turvallisuuden lisäksi taata myös ruoan tasalaatuisuus aiempaa paremmin. Jokainen ruoka arvioidaan myös aistinvaraisesti, eli jokainen ruoka maistetaan ja sen ulkonäkö tarkistetaan ennen pakkaamista. Pakkaamisen jälkeen annokset merkitään tarkasti ja vielä ateriatoimituksen jälkeen jokaisessa toimipaikassa henkilökunta varmistaa, että annos päätyy oikealle henkilölle.

Keskittämisen kautta pystytään myös mahdollistamaan tarvittavat resurssit ammattitaitoisen henkilöstön osalta. Parhaan mahdollisen osaamisen varmistamiseksi kaikille Voimian Padassa aloittaneille kokeille järjestettiin vielä ennen toiminnan aloittamista räätälöity lisäkoulutus, joka sisälsi osuuksia elintarvikealan perustutkinnosta. Erityisruokavalioiden valmistaminen vaatii vielä lisäksi omaa erikoisosaamista. Keskittämisen kautta myös dieettikeittiön tarvitsema osaaminen ja resurssit pystytään varmistamaan aiempaa paremmin.

Laitteiden käytönopastuksella pyritään puolestaan varmistamaan, että henkilökunta osaa käyttää laitteita mahdollisimman energiatehokkaasti ja monipuolisesti niille suunnitellussa valmistamisessa. Voimian Padan dieettikeittiöstä löytyy muun muassa Dietan uuneja ja patoja, joiden käytönopastus toteutettiin käyttäjille kohdennetusti Dietan keittiömestarin Vesa Saariston toimesta. Laitteiden käytönopastuksesta tulikin paljon kiitosta henkilökunnalta ja se koettiin perusteellisena. “Henkilökunnan palaute oli, että se oli ihan parhaita opastuksia, oikein loistava”, kertoo Lahti. Myös erityisesti uunien käyttö ja puhdistus on koettu hyvänä – uunit toimivat hyvin ja ovat automaattisen pesutoiminnon ansiosta helppohoitoisia. “Keittiö on koettu hyväksi ja toimivaksi ja siellä on riittävästi tilaa kaikille toiminnoille”, kiteyttää Lahti dieettikeittiön henkilökunnalta saamansa palautteen.

 


Pirkanmaan Voimia

Kalevantie 2 | 33100 Tampere

voimia.fi

 


Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Lue lisää »
Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Lue lisää »
Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Lue lisää »
Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Lue lisää »
Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Lue lisää »
Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita

Lue lisää »
K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

Lue lisää »