Tarinat

Ykköskodit avasi yhden isoimmista keskuskeittiöistään Hämeenlinnaan

Dieta Oy | 17.11.2021

Yksi uusimmista Ykköskotien keskuskeittiöistä avattiin Hämeenlinnaan toukokuussa.
Keittiö toimii mielenterveys- ja päihdekuntoutusta tarjoavan Ykköskoti Kaarteen yhteydessä.

Keskuskeittiön kokit Anita Dahlgren ja Mirva Walden.Keskuskeittiön kokit Anita Dahlgren ja Mirva Walden.

 

Uudessa Ykköskotien keskuskeittiössä valmistetaan 400 annosta ruokaa viikon jokaisena päivänä

Hämeenlinnan Visamäen asuinalueella sijaitsevassa keskuskeittiössä työskentelee kolme kokkia täysiaikaisesti ja sieltä toimitetaan ruokaa kuuteen pienempään palveluyksikköön Hämeenlinnan alueelle. Keskuskeittiössä valmistetaan päivittäin 400 annosta ruokaa. Valmiiksi jäähdytetyt päivälliset toimitetaan pienempiin palveluyksiköihin Cambron kuljetuslaatikoissa samanaikaisesti lämpimän lounaan kanssa.

 

Keskuskeittiön toiminta vaatii ammattitaitoa ja hyvät laitteet

Suurten ruokamäärien toimittaminen useaan pienempään palveluyksikköön vaatii toimivat laitteet ja osaavan henkilökunnan. Keskuskeittiöön on valittu työtä helpottavia laitteita, joilla ruokien valmistus, jäähdyttäminen ja säilytys hoituu helposti ja nopeasti. “Kaikki laitteet ovat joka päivä käytössä. Jos padoilla ei valmisteta lämmintä ruokaa, niin sitten niillä tehdään kiisselit, jotka voidaan valmistuksen yhteydessä myös jäähdyttää padoissa”, keskuskeittiön kokit Anita Dahlgren ja Mirva Walden kertovat tyytyväisenä. Myös Dietan Windstar -uunit ovat keskuskeittiössä ahkerassa käytössä: “Uunit ovat käytössä koko ajan. Perunatkin keitetään niissä”, Mirva toteaa.


Jäähdytettävät ruoat siirretään uuneista Dietan jäähdytyskaapiin, jossa ruoat saavuttavat nopeasti optimaalisen lämpötilan kuljetusta ja säilytystä varten. Ruokien säilytykseen on valittu tilavat ja toimivat Porkan kylmä- ja pakastehuoneet, joissa ruokia voidaan säilyttää kätevästi ja ergonomisesti liikuteltavissa kärryissä. “Kun tilaa on reilusti, niin on helppo organisoida ruoat oikeaan järjestykseen toimituksia ajatellen”, Anita kertoo.

Dietan Windstar -uunit ovat keskuskeittiössä ahkerassa käytössä.Dietan Windstar -uunit ovat keskuskeittiössä ahkerassa käytössä.

 

Tehokas astianpesu säästää aikaa

Valmiit lämpimät ja jäähdytetyt ruoat pakataan GN-astioissa Cambron kuljetuslaatikoihin, joihin merkitään kuljetuksen määränpää. “Cambron kuljetuslaatikoiden pyöräalusta on ollut ihan ehdoton apu”, Mirva naurahtaa. Pyöräalustan avulla Cambron kuljetuslaatikoita voidaan liikuttaa monta päällekkäin ergonomisesti ilman kantamista. Ruokien kuljetus on ulkoistettu Onnikotien työtoiminnalle, joka myös toimittaa käytetyt astiat keskuskeittiölle takaisin pesuun. Meikon M-iClean kupuastianpesukone on ergonominen käyttää automaattisen pesukuvun sekä säädettävän työskentelykorkeuden ansiosta ja se sujuvoittaa suurien astiamäärien pesua: “Meille palautuu satoja astioita päivittäin pesuun. Meikon astianpesukone on ollut todella hyvä, kun sinne menee kaksi astianpesukoria kerralla ja Cambron kuljetuslaatikotkin mahtuvat siihen”, Anita kertoo tyytyväisenä.

Meikon M-iClean kupuastianpesukone on ergonominen käyttää.Meikon M-iClean kupuastianpesukone on ergonominen käyttää.

 

Ammattikeittiölaitteita kovaan käyttöön

Ykköskotien Hämeenlinnan keskuskeittiössä ollaan oltu tyytyväisiä yhteistyöhön Dietan kanssa. Kovaan jokapäiväiseen käyttöön valitut laitteet ovat palvelleet keskuskeittiön toimintaa. Anita kertoo, että myös apua saa tarvittaessa nopeasti: “Sattunut huoltotarve hoitui äskettäin tosi hyvin. Soitettiin huoltonumeroon ja kohta meille jo soittikin huoltomies kysyäkseen lisätietoja, jotta tiesi mihin varautua.” Huollettavaa laitetta pystyttiin käyttämään koko ajan ja se saatiin toimimaan moitteettomasti saman päivän aikana.

 

Kovaan jokapäiväiseen käyttöön valitut laitteet ovat palvelleet keskuskeittiön toimintaa.Kovaan jokapäiväiseen käyttöön valitut laitteet ovat palvelleet keskuskeittiön toimintaa.

 

Ruokaa ammattitaidolla hyvistä raaka-aineista

Suunnitelma tarjottavista ruoista tehdään aina hyvissä ajoin ja ruokalistasuunnitteluun osallistuvat kaikki Hämeenlinnan keskuskeittiön kokit. Ruokaa valmistetaan pienemmissä palveluyksiköissä asuville ikäihmisille ja mielenterveyskuntoutujille. Erilaisia ruokavalioita noudattavia on suuri määrä ja myös allergeenit tulee huomioida jokaista ruokaa valmistettaessa. “Kyllä se vaatii ammattitaitoa ja hyvät raaka-aineet”, Anita toteaa. Keskuskeittiössä ruokaa pyritään käsittelemään valmistuksen jälkeen mahdollisimman vähän, jotta ruokien rakenne ei kärsi: “Soseutuksia me emme täällä keskuskeittiöllä juurikaan tee. Jokaisessa palveluyksikössä on omat laitteet sitä varten”, Anita selventää. Se, että ruokailijoille pystytään tarjoamaan mahdollisiman laadukasta ja monipuolista ruokaa on tärkeä osa heidän kuntotumistaan.

 


Ykköskoti Kaarre 

Kampuskaarre 2-4 | 13100 Hämeenlinna


 

 Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Lue lisää »
K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

Lue lisää »
Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Lue lisää »
Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Lue lisää »
Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Lue lisää »
Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Lue lisää »
Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Lue lisää »