Tarinat

Kårkafé Aurum – monipuoliset palvelut ja ainutlaatuinen miljöö

Dieta Oy | 11.01.2022

Kårkaféerna on Åbo Akademin ylioppilaskunnan omistama ravintolayritys, joka perustettiin aikoinaan opiskelijoiden lounaspaikaksi, nykyisin ravintolat ovat avoinna kaikille ja ruokapalveluihin sisältyy lounaan lisäksi myös mm. illallis-, tapahtuma- ja juhlatarjoilua.

Toimitusjohtaja Susanna Häyry ja ravintolapäällikkö Bodil Stadthagen ovat tyytyväisiä siihen, miten toiminta on lähtenyt käyntiin.Toimitusjohtaja Susanna Häyry ja ravintolapäällikkö Bodil Stadthagen ovat tyytyväisiä siihen, miten toiminta on lähtenyt käyntiin.

 

Kårkaféernan neljä lounasravintolaa; Arken, Kåren, Gado ja Asa, täydentyivät elokuussa Aurumiin avautuneella uudella monipuolisella ravintolalla.

Yliopistonmäelle noussut Aurum-rakennus on Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan sekä Turun yliopiston kemian laitoksen uusi koti. Rakennuksessa sijaitseva Kårkafé Aurum palvelee asiakkaitaan niin lounasaikaan kuin iltaisinkin late lunch -muodossa. Perinteisemmän lounaslinjastolta haettavan lounaan lisäksi Bistro- ravintolan puolella on tarjolla myös maittavia à la carte -vaihtoehtoja.

Kårkafé Aurum on otettu vastaan erittäin hyvin ja asiakkaat ovat pitäneet ruokatuotteista. Aurumissa tarjoillaan päivittäin yli 500 lounasta. Asiakkaat voivat nauttia lounaasta arkipäivien ja iltojen lisäksi tiloissa myös lauantaisin. “Toiminta on lähtenyt todella hyvin käyntiin”, kertoo Kårkaféernan toimitusjohtaja Susanna Häyry tyytyväisenä.

Lounaslinjasto on tarkoituksella kaksilinjainen. Toisella linjastoista tarjolla on kasvis- ja vegaaniruokaa, kun taas toisesta löytyy liha- ja kalatuotteet.Lounaslinjasto on tarkoituksella kaksilinjainen. Toisella linjastoista tarjolla on kasvis- ja vegaaniruokaa, kun taas toisesta löytyy liha- ja kalatuotteet.

 

Runsas valikoima erilaisia vaihtoehtoja

Aurumin lounaslinjasto on tarkoituksella kaksilinjainen ruokailun nopeuttamiseksi. Toisella linjastoista tarjolla on kasvis- ja vegaaniruokaa, kun taas toisesta löytyy liha- ja kalatuotteet. Linjastoruoan lisäksi Aurumista löytyy myös omalla erillisellä ravintolasalilla varustettu Bistro, joka toimii linjastoruokailun rinnalla. Bistrossa on tarjolla vaihteleva à la carte -menu, jonka annokset sisältävät aina myös kahvin ja jälkiruoan. Lounasja Bistro-palvelujen lisäksi Aurumista löytyy vielä omat kahvilapalvelut, jotka tarjoavat kahvituotteiden lisäksi muun muassa erilaisia välipalaksi nautittavia leipiä.

Yhtenä erikoisuutena mainittakoon vielä Aurum-bowl, joka on osittain opiskelijoiden toiveesta syntynyt salaattipainotteinen bowl, joka on valmiiksi kulhoon tehty take away -annos. “Aurum-bowl on ollut tosi suosittu etenkin opiskelijoiden keskuudessa”, kertoo ravintolapäällikkö Bodil Stadthagen. Opiskelijoilla on mahdollisuus ostaa päivittäin kaksi tuettua ateriaa ja moni ostaakin lounaan yhteydessä bowlin mukaan kotiin iltaa varten. Myöskin, jos lounashetki luentojen välissä on hyvin lyhyt, on Aurum-bowl nopea hakea mukaan.

Bistrossa on tarjolla vaihteleva à la carte -menu, jonka annokset sisältävät aina myös kahvin ja jälkiruoan.Bistrossa on tarjolla vaihteleva à la carte -menu, jonka annokset sisältävät aina myös kahvin ja jälkiruoan.

 

Hyvää ja terveellistä ruokaa mahdollisimman ekologisesti

Ruoan terveellisyyttä ja ekologisuutta mietitään kaikissa Kårkaféernan toimipaikoissa raaka-aineista lähtien. Raaka-aineet pyritään aina myös hyödyntämään mahdollisimman perusteellisesti, jottei mitään menisi hukkaan. “Yksi vahvuuksistamme on se, että tunnemme asiakkaamme ja heidän toiveensa hyvin”, toteaa Häyry ja jatkaa: “Pystymme siten hyvin joustavasti hyödyntämään myös aina saatavilla olevia raaka-aineita.” Myös sesonkituotteita hyödynnetään reseptiikassa aina mahdollisuuksien mukaan. Ekologisuus näkyy myös siinä, että esimerkiksi pakkausmateriaaleissa pyritään vähentämään muovin käyttöä – kahvimukeissa ja take away -pakkauksissa onkin jo siirrytty ekologisiin ratkaisuihin.

Keskeistä ruokahävikin minimoimisessa on raaka-aineiden monipuolisen hyödyntämisen lisäksi myös ruokatuotteen maittavuus. Kun ruoka on hyvää, se ei jää syömättä. Oman haasteensa maittavan, terveellisen ja monipuolisen menun suunnitteluun tuo kuitenkin se, että raaka-aineiden kustannusten tulee asettua raameihin, joissa yksittäisen opiskelijan annoksen hinta asettuu tuettuun maltilliseen hintaluokkaan. Tämän lisäksi on vielä huomioitava kaikki mahdolliset allergeenit ja erikoisruokavaliot. Se, että näistä lähtökohdista käsin onnistutaan luomaan kiitosta saava menu, on seurausta osaavasta henkilökunnasta ja ammattitaidoista. “Keittiöpäällikkö Graeme Cook ja hänen koko tiiminsä ovat niin ammattitaitoisia, että he pystyvät tekemään maittavan opiskelijalounaan samanaikaisesti, kun loihtivat korkeatasoisia kokoustarjoiluja, Bistro-puolen a la carte -listaa unohtamatta”, ylistää Susanna Aurumin keittiöhenkilökuntaa. “Osaamisen skaala on todella laaja”, vahvistaa myös Bodil: “Graeme Cookin osaaminen ja ideat ovat ensiluokkaisia. Intohimoinen suhtautuminen ruoanlaittoon näkyy asiakkaille asti.”

Kårkafé Aurum palvelee asiakkaitaan niin lounasaikaan kuin iltaisinkin late lunch -muodossa.Kårkafé Aurum palvelee asiakkaitaan niin lounasaikaan kuin iltaisinkin late lunch -muodossa.

 

Ympäristö edellä myös laitevalinnoissa

Kårkaféernan koko toimintamalli perustuu kestävään ajatteluun ja se näkyy kaikessa tekemisessä. Yhteistyö Dietan kanssa sujui hienosti. “Saimme ammattitaitoista tukea valintaprosessissa ja löysimme yhdessä energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset ratkaisut”, kiittelee Susanna. Esimerkiksi astianpesukoneeksi valittiin MEIKO:n astianpesukone, jonka vedenkulutus on erittäin pientä. Myös keittopadaksi valittiin energiatehokas Dieta Genier -monitoimipata. Vaikka ympäristöystävälliset investoinnit saattavat alkuun olla hieman hintavampia, on niiden etuna ekologisuuden lisäksi se, että ne tuovat merkittäviä säästöjä käyttäjilleen käyttövuosien aikana.

Ekologiset laitevalinnat tuovat myös lisäarvoa Kårkaféernan asiakkaille. “On hienoa, kun voimme myös asiakkaillemme osoittaa, että arvomme näkyvät kaikessa tekemisessä – myös siinä, että ruoka valmistetaan mahdollisimman energiatehokkailla laitteilla”, iloitsee Bodil ja jatkaa: “Tämä on myös tärkeää omalle henkilökunnallemme.” Laitevalintoja tehdessä keskeistä oli myös se, että tiedettiin, että laitevalmistajat jakavat samat ekologiset arvot omassa tekemisessään ja että laitteet ovat mahdollisimman ekologisesti ja vastuullisesti valmistettuja.

Aurum-rakennuksen suunnitelmille on myös myönnetty rakennushankkeen BREEAM-ympäristösertifikaatti arvosanalla Excellent ensimmäisenä yliopistorakennuksena Suomessa. Aurumin Kårkaféerna on Åbo Akademin ylioppilaskunnan omistama ravintolayritys, joka perustettiin aikoinaan opiskelijoiden lounaspaikaksi, nykyisin ravintolat ovat avoinna kaikille ja ruokapalveluihin sisältyy lounaan lisäksi myös mm. illallis-, tapahtuma- ja juhlatarjoilua. Kårkafé Aurum – monipuoliset palvelut ja ainutlaatuinen miljöö saavuttamat pisteet 77,7 % ovat poikkeuksellisen korkeat. Erinomainen tulos edellytti sitä, että ympäristöystävällisyys huomioitiin rakennukseen liittyvissä valinnoissa. Kårkafé Aurumin tilat, laitteet ja prosessit olivat myös osana sertifiointiin tarvittavaa arviointia. “Huolellisesti suunnitelluissa tiloissa voimme toimia tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti”, toteaa Häyry tyytyväisenä. Kårkafé Aurumin keittiön suunnitteluprosessi oli pitkä ja monivaiheinen ja se aloitettiin jo kolmisen vuotta sitten. Kaikki meni kuitenkin toivotusti – uudet tilat sekä laitteet palvelevat ravintolantarpeita ja arvoja. “Olen tyytyväinen kaikkien panokseen projektissa”, Häyry summaa.

Ekologiset laitevalinnat tuovat myös lisäarvoa Kårkaféernan asiakkaille.Ekologiset laitevalinnat tuovat myös lisäarvoa Kårkaféernan asiakkaille.

 

Iloa arkeen ja juhlaan

Se, että henkilökunnalla on vapaus käyttää luovuutta ja osaamistaan monipuolisesti työssään näkyy asiakkaille asti ja vaikuttaa myös ilmapiiriin. ”Haluamme hyvän ruoan lisäksi tarjota myös hyvää tunnelmaa”, kuvailee Susanna ja jatkaa: “Haluamme olla asiakkaillemme olohuone, jonne voi tulla viihtymään.” Hyvä ilmapiiri ja tunnelma syntyy pienistä jutuista. “Tekijöinä meillä on täällä kovan tason ammattilaiset, mutta kaikkea ei silti tarvitse ottaa liian vakavasti, pieni pilke on ihan hyvä olla silmäkulmassa”, hymyilee Susanna. Iloisuus ja leikkisyys tarttuu ja välittyy myös asiakkaille.

Viihtyvyyttä ja kodinomaista tunnelmaa lisää myös se, että asiakasta voidaan palvella hänelle luontevimmalla kielellä. “Olemme aidosti monikielinen yritys, joka toivottaa kaikki kieliryhmät tervetulleiksi”, korostaa Häyry. Vaikka yrityksen taustan vuoksi ensimmäinen kieli on ruotsi, palvelua saa yhtäläisesti niin suomeksi kuin englanniksikin. Kotisivut ja menu löytyvät kolmikielisinä, ja henkilökunnasta on mukavaa palvella asiakkaita heidän toivomallansa kielellä.

Aurum rakennuksena tarjoaa todella hienot tilat, jotka muuntautuvat moneksi. Etenkin sitä, että yliopistot alkavat jälleen järjestämään tapahtumia odotetaankin tämän vuoksi jo erityisesti. Muun muassa Bistron sali on erittäin muuntautuva ja paikoitusta voidaan soveltaa aina tilaisuuden tarpeen mukaan. Tilassa onnistuu erinomaisesti myös erilaiset iltatilaisuuksien juhlakattaukset ja muut erikoisjärjestelyt. Yliopiston kautta odotettavissa onkin monia väitöstilaisuuksia ja vastaavia juhlia, mutta Kårkafé Aurumin tilat ovat myös yksittäisten tahojen yksityiskäyttöön varattavissa aina aukioloaikojen ulkopuolella. Vaikka lounas on toistaiseksi Kårkafé Aurumin päätuote, löytyy sen rinnalta vahvasti myös paljon muita palveluja. Kårkaféernan toiminnassa kyse ei ole pelkästään ruoasta, vaan kokonaisvaltaisesta palvelusta, joka makunautintojen lisäksi tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia lounashetkistä aina ensiluokkaisiin juhlaillallisiin. “Haluamme osaltamme olla tuomassa iloa niin arkeen kuin juhlaan kaikin tavoin”, kiteyttää Häyry.

 

Kuvat: Mika Tähkäpää


Kårkafé Aurum

Henrikinkatu 2 | 20500 Turku

www.karkafeerna.fi

 Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Lue lisää »
Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Lue lisää »
Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Lue lisää »
Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Lue lisää »
Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Lue lisää »
Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita

Lue lisää »
K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

Lue lisää »