Tarinat

Liminganlahden koulun keskuskeittiö tarjoilee kotiruokaa kuntalaisille

Dieta Oy | 08.08.2019

Liminganlahden kouluun tehtiin uusi keskuskeittiö, jossa valmistetaan ruokaa koulun lisäksi Limingan muihin kouluihin, ikäihmisille, päiväkoteihin, toimintakeskukseen, terveyskeskukseen ja ateriapalveluun. Keittiön kapasiteetti on suuri, sillä keittiössä tehdään parhaimmillaan noin 2300 lounasta, 100 päivällistä ja 550 välipalaa päivässä.

Liminganlahden keskuskeittiö Windstar-uunit

Koulun vanhassa rakennuksessa toimi ennen pienempi keittiö, joka jatkaa uuden keittiön valmistuttua jakelukeittiönä koulun oppilaille. Muutto vanhasta keittiöstä uuteen kävi nopeasti. Suuren keittiön ja keittiöiden välisten välimatkojen takia tarvittiin hyvää suunnittelua tehokkuuden varmistamiseksi.

Uudet ison keittiön mahdollisuudet

Kasvavaan Limingan kuntaan tarvittiin keskuskeittiö, joka pystyy palvelemaan tehokkaasti suurta määrää asiakkaita. Dieta suunnitteli ja toteutti keittiön yhdessä asiakkaan kanssa niin, että ruuanvalmistus ja muut keittiön toiminnot olisivat mahdollisimman sujuvia.

Liminganlahden koulun keskuskeittiön henkilökuntaa ja Dieta Windstar-uunit

Ruokaa valmistetaan Dietan Soupper-monitoimipadoissa ja Windstar AutoCook -uuneissa. Uunien paistotulos on laadukas, kun esimerkiksi ruokien kosteudet pystytään säätämään halutulle tasolle ja reseptiikat voidaan ohjelmoida uuneihin. Limingassa on myös oltu tyytyväisiä uunien ulkopuolella olevaan sisälämpötilamittariin.

Liminganlahden koulun keskuskeittiö ja Dieta monitoimipadat


Padat ovat keittiössä kovassa käytössä - ruokapalveluesimies Johanna Sarajärven mukaan padat ovat jatkuvassa käytössä päivittäin. Niiden käyttö on tehokasta, kun pata hoitaa valmistuksen haluttaessa ajastetusti, ja keittiöhenkilökunta voi tehdä sillä aikaa muuta. Aikaa säästyy esimerkiksi aamulla: “se pata keittää sen puuron meille valmiiksi, ja me tullaan jakamaan se sitten myöhemmin kun se on valmista,” tokaisee Johanna. Padoissa on myös jäähdyttävät toiminnot, joten esimerkiksi kiisselit voidaan jäähdyttää kätevästi suoraan padassa. Itsepesuohjelman avulla padat peseytyvät itsestään ja vettä säästyy.

Astiat pestään puhtaiksi energiatehokkaassa Meiko UPster -korikuljetinastianpesukoneessa. Astianpesulinjaan sijoitettu esipesukone on varustettu itsepesuohjelmalla, joka helpottaa päivittäistä manuaalista puhdistustyötä ja vapauttaa henkilökunnan aikaa muuhun. Valmistusastiat pestään kätevästi ilman esipesua vettä ja pesuainetta säästäen tehokkaassa Granule Maxi -raepatapesukoneessa. Raepesukoneen käyttäminen hoituu Limingassa kätevästi samalta henkilöltä, joka huolehtii tiskin puhtaasta päästä.

Liminganlahden keskuskeittiön Meiko UPster -korikuljetinastianpesukone

Parempaa ergonomiaa ergokauhoilla

Ergonomiaan on kiinnitetty Liminganlahden koulun keskuskeittiössä huomiota. Hyvä ergonomia on erityisen tärkeää, kun ruuan valmistusmäärät ovat suuret. Monitoimipatojen yhteyteen on asennettu ergokauhat, joiden avulla ruuan siirtäminen tarjoiluastioihin on vaivatonta, sillä kauhominen on kevyempää. Limingassa on huomattu, että niitä käyttäessä eivät kädet väsy samoin kuin tavallisia kauhoja käyttäessä. Pataa tyhjennettäessä astia on aina ergonomisesti sopivalla korkeudella nostovaunun avulla - ilman kumartumista tai kurkottamista.

Kotiruokaa aidoista raaka-aineista

Liminganlahden koulun keskuskeittiössä ollaan iloisia siitä, että keittiössä on nyt mahdollisuus panostaa aitoihin, puhtaisiin raaka-aineisiin. Keittiöhenkilökunta valmistaa ruuat nyt mahdollisimman pitkälti itse.

Liminganlahden koulu astianpesu

Koulussa oppilaiden suosikkiruokia ovat uunimakkara ja perunamuusi, puurot ja lasagne. Ikisuosikkia makaronilaatikkoa tehdään soijarouheesta valmistettavana kasvisversiona ja perinteisenä lihaversiona. Kasvisruokaan halutaan panostaa tulevaisuudessa vielä enemmän. Jatkossa kaikilla tulee olemaan mahdollisuus valita kasvisruoka, joten sitä ei enää tarvitse erikseen ilmoittaa erikoisruokavalioksi.

Dieta Windstar -uuni ja leivonnaiset

Liikelaitosjohtaja Tanja Koski pitää tärkeänä sitä, että keittiöön tehty investointi maksetaan takaisin. Takaisinmaksu saadaan kuitattua tehokkuudella ja maistuvalla ruualla. Uuden keittiön avulla ruuan omavalmistusaste saadan korkeaksi, ja valmisjauheista voidaan luopua. “Tämmönen iso kotikeittiö, täällä tehdään kotiruokaa,” kiteyttää Tanja.Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Lue lisää »
K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

Lue lisää »
Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Lue lisää »
Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Lue lisää »
Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Lue lisää »
Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Lue lisää »
Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Lue lisää »