Tarinat

Laadukkaat ruokapalvelut Mirka Home kokonaisuuden keskiössä

Dieta Oy | 12.05.2021

Mirka Oy on kansainvälinen yritys ja osa suomalaista perheomisteista KWH -yhtymää. Mirkan liikeidea on tarjota maailmanluokan ratkaisuja pintakäsittelyyn ja tarkkuus-hiontaan. Mirkan pääkonttorilla Jepualla on tehty mittavia rakennustöitä, joiden yhteydessä myös henkilöstoravintola uudistettiin konaisvaltaisesti. Uniikki Mirka Home -kokonaisuus on toiminut vuoden alusta kokoontumispaikkana niin Mirkan työntekijöille kuin vierailijoillekin. Uusi kaksikerroksinen rakennus koostuu lounasravintolasta, keittiöstä ja Café Bulldog -kahvilasta. Lisäksi tiloihin sisältyy uusi, moderni kokousosasto, josta löytyy seitsemän erillistä kokoustilaa.

Kaikki MIrka Home -ravintolassa työskentelevät ovat ammattitaitoisia kokkeja ja koko tiimi osallistuu yhdessä menun ideointiin.

Kaikki MIrka Home -ravintolassa työskentelevät ovat ammattitaitoisia kokkeja ja koko tiimi osallistuu yhdessä menun ideointiin. Kuvassa vasemmalta oikealle; André Sjölund, Alexander Nybäck, Björn Helsing, Mikaela Hägg, Caroline Rönnqvist sekä leipuri Ellinor Höstman.

 

Tavoitteena vaihteleva ja laadukas menu

Mirka Home -ravintolan keittiömestarilla Björn Helsingillä on yli 30-vuoden kokemus ravintola-alalta ja hän on työskennellyt sen parissa monenlaisissa eri toimissa. Mirka Home oli kuitenkin niin erityinen kokonaisuus, että se riitti herättämään Björninkin mielenkiinnon ja vuoden 2020 lopulla hän aloittikin työskentelyn Mirkalla. Alalla saatetaan helposti ajatella, että fine dine -ympäristössä työskentely on haastavinta, mutta Björn katsoo, että tavallaan jopa haastavampaa on onnistua toteuttamaan erinomainen ruokailukokemus henkilöstöravintolakonseptissa, jossa budjetin suhteen täytyy olla tarkempi ja jossa suurinosa ruokailijoista on samoja ruokailijoita joka päivä. Juuri tämä haasteellisuus tekemisessä häntä kuitenkin innosti. Menu täytyy rakentaa siten, että se on riittävän monipuolinen ja vaihteleva. Normaalissa lounasravintolassa voi olla tarjolla samantyylistä ruokaa aina, koska kävijät vaihtuvat, mutta täällä listan täytyy olla sellainen, että se tarjoaa vaihtelua ja toisinaan myös jotakin erikoista”, täsmentää Helsing.

Mirka Home -ravintolassa on joka päivä tarjolla kaksi erilaista lämminruokavaihtoehtoa, salaattia ja keittoa erikoisruokavaliot huomioiden. Menu suunnitellaan kuuden viikon mallia käyttäen siten, että se muuttuu lähes kokonaan joka kerta. Vaikka Björn vastaa menusta, on hänelle tärkeää, että koko keittiötiimi yhdessä osallistuu sen ideointiin. Raaka-aineiden laatuun panostetaan ja niissä huomioidaan myös paikallisuutta. Muun muassa kaikki liha, mitä käytetään tulee lähialueen tuottajilta. Tuottajien kanssa tehdään myös yhteistyötä esimerkiksi siten, että he voivat tulla Mirkan tiloihin tekemään tuotekehitystä. Raaka-aineet lukitaan ennakkoon, mutta ruokalajit itsessään tarkentuvat vasta lähempänä, mikä jättää tilaa luovuudelle. Kaikki keittiössä työskentelevät ovat ammattitaitoisia kokkeja. Tehtävät jaetaan siten, että jokainen osallistuu eri tehtäviin vaihtelevasti, näin jokaisella on myös vuorollaan niin sanottu “kokkipäivä”, jolloin he vastaavat lopullisen ruokatuotteen ideoinnista ja maustamisesta, toki tietyt raamit huomioiden. On hyvä, että käytetään paljon mausteita ja yrttejä, mutta ruoka ei saa olla joka päivää liian vahvaa ja väkevää, muutoin pian kaikki maistuu samalta, selventää Björn esimerkkinä.

Vaikka budjetin suhteen on raamit, on silti hienoa, että niiden puitteissa on mahdollisuus pieneen kokeellisuuteen. Tämä mahdollistaa sen, että keittiöhenkilökunta pääsee aidommin käyttämään osaamistaan ja säilyttää motivoituneisuutensa omaa tekemistään kohtaan. Se, että saa vähän satsata extraa ruokaan siten, että siitä saa erityisempää ja että on pieni leikkittelyvara on tärkeää, toteaa Björn.

Lounaan ja päivällisen lisäksi tiloissa palvelee kahvila, josta voi ostaa kahvin lisäksi sämpylöitä ja leivonnaisia. Erikoiskahvia saa edullisesti ja suodatinkahvi on työntekijöille ilmaista. Tällä hetkellä poikkeusoloista johtuen päivällinen iltavuorolle pakataan heidän tilaamansa mukaan noudettavaksi, mutta jatkossa ravintola tulee palvelemaan kahdessa vuorossa siten, että myös päivällinen on tarjolla Mirka Home -tiloissa. Iltavuorolle järjestetyn päivällisen lisäksi, yövuorolaisilla on mahdollisuus ostaa ruokaa omaan työvuoroonsa. Tällöin ruoka jätetään odottamaan ravintolasalin sille tarkoitettuun tilaan, josta löytyy mikrot ynnä muu tarvittava ruoan lämmittämistä ja ruokailua varten.

Ruokasalin viihtyvyyteen on kiinnitetty erityishuomiota.Ruokasalin viihtyvyyteen on kiinnitetty erityishuomiota.

Monipuoliset laitteet mahdollistavat innovatiivisen tekemisen

Keittiösuunnitelmat ja laitteistus olivat jo pitkällä Björnin aloittaessa Mirkalla, mutta yhteistyö Dietan kanssa on toiminut hyvin ja keittiö kokonaisuudessaan palvelee mukavasti. Mirkan halusta tarjota työntekijöilleen ja asiakkailleen mahdollisimman korkeatasoisia ruokaelämyksiä viestii myös keittiön monipuolinen laitteistus. Dieta Windstar -uunit ovat Autocook-ominaisuudella varustettuja ja niiden lisäksi käytössä on myös Dietan keittopatoja sekä mm. monitoimipaistolaite Flexi Chef. Ohjelmoitavien uunien valmistusohjelmat ovatkin olleet aktiivisesti käytössä ja niiden reseptiikkaa sekä automatiikkaa hyödynnetään päivittäin tekemisessä. Mirka Home -ravintolalla on myös oma leipuri, joka on tallentanut uuneihin käyttämäänsä reseptiikkaa. Kun reseptiikka löytyy suoraan uuneista, on toisinaan myös muutkin voineet tarvittaessa hoitaa leivän valmistuksen.

Myös Flexi Chef -monitoimilaitteen valmiita reseptejä on hyödynnetty jonkin verran. Eniten laitetta käytetään kuitenkin lihojen mm. lihapatojen valmistamiseen. Laitteessa voidaan helposti valmistaa painekeitto-ominaisuutta käyttäen 25-30 kg lihaa. Ensin liha paistetaan, sitten kaadetaan liemi päälle ja lisätään mausteet. Lopuksi valitaan painekeitto-ohjelma. Noin tunnin valmistusajalla valmistuu jo todella hyvää lihaa, kertoo Björn. Kun Flexi Chef valmistaa lihan, tällöin puolestaan uunit jäävät vapaaksi muulle käytölle, mikä tarjoaa lisää mahdollisuuksia kokonaisuutta ajatellen. Joitakin Flexi Chefin ominaisuuksia ei vielä olla päästy kokeilemaan. Toiveena on päästä testaamaan ainakin sen sous vide -toimintoa ja mahdollisesti myös rasvakeitinominaisuutta, jos päätetään toteuttaa esimerkiksi fish & chips -tyylinen päivä tai vastaava. Laitteen pastakeitto-ohjelmaa on tarkoitus hyödyntää puolestaan tuorepastojen valmistamisen yhteydessä.

Kiitosta saavat myös uunien, patojen ja Flexi Chef -laitteen automaattiset pesuohjelmat, joita hyödynnetään päivittäin. Pesuohjelmien avulla henkilökunnalta säästyy aikaa muulle tekemiselle. Muitakin asioita keittiössä on pyritty kehittämään siten, että keititöhenkilökunnalle jäisi enemmän aikaa itse ruokatuotteen toteuttamiseen ja asiakaspalveluun. Esimerkiksi kaikki pesuaineet ja muut siivoukseen liittyvät tuotteet täydentyvät keittiöön automaattisesti erillisen toimijan kanssa tehdyllä hyllytyssopimuksella.

 

Mirka Home -ravintolan keittiön laitteistus on monipuolinen. Kuvassa Dieta keittopadat ja Flexi Chef -monitoimilaite.

Mirka Home -ravintolan keittiön laitteistus on monipuolinen. Kuvassa Dieta keittopadat ja Flexi Chef -monitoimilaite.

Mirka Home -kokonaisuus tuo lisäarvoa niin työntekijöille kuin vierailijoillekin

Ruokapalvelujen lisäksi myös ruokasalin viihtyvyyteen on kiinnitetty erityishuomiota. Tilasta löytyy erilaisia kabinetteja, joihin voi vetäytyä nauttimaan lounaasta rauhassa tai yhdessä kollegoiden kanssa. Myös akustiikka-asioihin on panostettu siten, että äänentaso pysyy matalana, vaikka paikka olisi täynnä ruokailijoita. Tunnelma vastaa pienen ravintolan pöytätunnelmaa, vaikka tila itsessään on valtava. Sisustuksessa on huomioituna paikallisuus ja suomalaisuus. Ulkomailta tuleville vieraille voidaan täten esitellä myös suomalaista designia ja paikallista osaamista.

Henkilökunnalle ravintolatasoinen ruoka on merkittävä lisäetu. Se, että voi kertoa joka päivä ruokailevansa ravintolassa erittäin edulliseen hintaan tuo väistämättä luksusta kenen tahansa arkeen. Parhaimmillaan sana tästä herättää tekijöiden keskuudessa kiinnostusta myös työnantajaa kohtaan. Ravintolatasoinen ruoka palvelee oman henkilökunnan lisäksi myös edustustarkoitusta. Se, että paikallisuus ja suomalaisuus näkyvät myös ruokatuotteen raaka-ainevalinnoissa täydentää tilan ja miljöön tarinaa. Kokonaisuus valittuja yksityiskohtia myöten puhuttelee ja vakuuttaa.

Mirka Jepualla työskentelee noin 500 työntekijää ja paikassa vierailee vuosittain lähes 2000 yhteistyökumppania ympäri maailman. Kiteytetysti voidaankin todeta, että investointi Mirka Home -kokonaisuuteen antaa merkittävää lisäarvoa Mirkan toiminalle monella tavoin. Se on panostus työntekijöiden viihtyvyyteen; inspiroiva työympäristö, joka luo puitteet modernille ja joustavalle työkulttuurille, mutta lisäksi se tarjoaa erinomaiset edustustilat asiakasvierailuille ja koulutustapahtumille.

Mirka Home -kokonaisuus tuo lisäarvoa niin työntekijöille kuin vierailijoillekin.Mirka Home -kokonaisuus tuo lisäarvoa niin työntekijöille kuin vierailijoillekin.

 


 

KWH Group – Mirka Home

Pensalantie 210  |  66850 Jepua


 Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Lue lisää »
K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

Lue lisää »
Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Lue lisää »
Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Lue lisää »
Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Lue lisää »
Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Lue lisää »
Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Lue lisää »