Tarinat

Pirkanmaan suurin tuotantokeittiö Kattila tuottaa päivittäin 8000 ateriaa

Dieta Oy | 10.01.2020

Kattila dieettikeittiö

Pirkanmaan Voimian tuotantokeittiö Kattilassa valmistetaan päivittäin 4000 lounasta ja 4000 välipalaa erikoisruokavalioineen 35 päiväkotiin, kouluun ja pienten lasten yksikköön Tampereella. Kattila on tilapäisratkaisuna rakennettu keittiö, jonka on tarkoitus palvella ainakin viisi vuotta - siihen asti, kun iso tuotantokeittiö Voimian Pata valmistuu. Suunnittelija Elina Lahden mukaan väliaikaisen Kattilan kapasiteettia saatetaan tarvita myös tulevaisuudessa.

Keittiösuunnittelulla toimiva tuotantoprosessi

Tuotantokeittiö Kattila valmistui maaliskuussa 2019 ja oli kokoluokassaan ensimmäinen laatuaan Tampereella. Keittiö rakennettiin talo talon sisään -periaatteella Hervantaan kaupungin käytössä olleen teollisuushallin sisään.

Keittiön suunnittelussa prosessi mietittiin tarkkaan läpi. Tavara tulee sisään, jonka jälkeen se siirtyy esivalmistukseen, tuotantoon sekä pakkaukseen ja lähtee lopulta eteenpäin päiväkotien keittiöihin. Myös olosuhteet piti suunnitella tarkasti. Keittiössä on sekä kylmiä että lämpimiä tiloja erilaiseen ruuanvalmistukseen. Keittiön tuotantotapoina ovat sekä Cook & Chill että kylmävalmistus. Lisäksi samoissa tiloissa toimii Pirkanmaan Voimian tuotekehitysyksikkö, joka testailee ruokia, kehittelee reseptejä ja hioo valmistusprosesseja kaikkiin Pirkanmaan Voimian keittiöihin. Dieta oli Tampereen kaupungin kumppanina suunnittelemassa keittiötä alusta lähtien.

Ruokapalveluesimies Johanna Salosen mukaan keittiössä on oltu tyytyväisiä Dietan keittiöön. Erityisesti padat saavat kokeilta kiitosta helposti irrotettavista työkaluosista. Työkaluosat ovat nostettaessa kevyet, ja ne on helppo pestä astianpesukoneessa.

Kattila kylmäkeittiö

Pirkanmaan Kattila

Jatkuvaa prosessien kehittämistä

Kattilaan on kantautunut positiivista palautetta asiakkailta - sen valmistamaan ruokaan ollaan tyytyväisiä. Ruokapalveluesimies pyörittää Kattilan ruuanvalmistuksen prosesseja yhdessä viiden kokin kanssa.

Prosessit ja toimintatavat kehittyvät ajan myötä, ja ruokalistasuunnittelulla pystytään vaikuttamaan esimerkiksi tuotannon tehokkuuteen. Kun löydetään sopivat ruokalajit, joita voidaan valmistaa sujuvasti samaan aikaan, niin säästetään työajassa. Kehittelyä helpottaa se, että tuotekehitys toimii samoissa tiloissa, ja haasteisiin päästään nopeasti käsiksi.

Tulevaisuudessa laitteiden ominaisuuksia, kuten ohjelmointia ja reseptiikan tallentamista pyritään hyödyntämään vielä paremmin. Kun reseptit on saatu hiottua sopiviksi, voivat padat ja uunit hoitaa ruuan valmistuksen lähes itsekseen, ja henkilökunta voi tulla valmiin padan ääreen pakkaamaan ruuan jäähdytystä varten.

Ruuanvalmistuksen prosessien kannalta tärkeintä kuitenkin suunnittelija Elina Lahden mielestä on se, että ruoka on turvallista ja että laatu säilyy hyvänä.

Suunnittelija Elina Lahti ja ruokapalveluesimies Johanna Salonen

Tuotantokeittiö Kattila ja Dietan pata

 



Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Dieta Relife - Kymijoen Ravintopalveluilta tarpeettomaksi jääneet laitteet saavat uuden elämän

Dieta Relife - Kymijoen Ravintopalveluilta tarpeettomaksi jääneet laitteet saavat uuden elämän

Lue lisää »
Logomo: MOVE•5D – ennennäkemätön immersiivinen illalliselämys

Logomo: MOVE•5D – ennennäkemätön immersiivinen illalliselämys

Lue lisää »
Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Urban Gourmet – ruokakulttuurin uuden tason digitalisaatio

Lue lisää »
Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Urban Gourmet – the next level digitalization of restaurant culture

Lue lisää »
Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Tähtipölyistä yhteistyötä – Michelin-tähdet jaettiin Suomessa toistamiseen

Lue lisää »
Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Minne Champagne & Wine – ruokaa viinien ehdoilla

Lue lisää »
Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Huoltopalvelumme ovat vahvistuneet

Lue lisää »