Tarinat

Pirkanmaan suurin tuotantokeittiö Kattila tuottaa päivittäin 8000 ateriaa

Dieta Oy | 10.01.2020

Kattila dieettikeittiö

Pirkanmaan Voimian tuotantokeittiö Kattilassa valmistetaan päivittäin 4000 lounasta ja 4000 välipalaa erikoisruokavalioineen 35 päiväkotiin, kouluun ja pienten lasten yksikköön Tampereella. Kattila on tilapäisratkaisuna rakennettu keittiö, jonka on tarkoitus palvella ainakin viisi vuotta - siihen asti, kun iso tuotantokeittiö Voimian Pata valmistuu. Suunnittelija Elina Lahden mukaan väliaikaisen Kattilan kapasiteettia saatetaan tarvita myös tulevaisuudessa.

Keittiösuunnittelulla toimiva tuotantoprosessi

Tuotantokeittiö Kattila valmistui maaliskuussa 2019 ja oli kokoluokassaan ensimmäinen laatuaan Tampereella. Keittiö rakennettiin talo talon sisään -periaatteella Hervantaan kaupungin käytössä olleen teollisuushallin sisään.

Keittiön suunnittelussa prosessi mietittiin tarkkaan läpi. Tavara tulee sisään, jonka jälkeen se siirtyy esivalmistukseen, tuotantoon sekä pakkaukseen ja lähtee lopulta eteenpäin päiväkotien keittiöihin. Myös olosuhteet piti suunnitella tarkasti. Keittiössä on sekä kylmiä että lämpimiä tiloja erilaiseen ruuanvalmistukseen. Keittiön tuotantotapoina ovat sekä Cook & Chill että kylmävalmistus. Lisäksi samoissa tiloissa toimii Pirkanmaan Voimian tuotekehitysyksikkö, joka testailee ruokia, kehittelee reseptejä ja hioo valmistusprosesseja kaikkiin Pirkanmaan Voimian keittiöihin. Dieta oli Tampereen kaupungin kumppanina suunnittelemassa keittiötä alusta lähtien.

Ruokapalveluesimies Johanna Salosen mukaan keittiössä on oltu tyytyväisiä Dietan keittiöön. Erityisesti padat saavat kokeilta kiitosta helposti irrotettavista työkaluosista. Työkaluosat ovat nostettaessa kevyet, ja ne on helppo pestä astianpesukoneessa.

Kattila kylmäkeittiö

Pirkanmaan Kattila

Jatkuvaa prosessien kehittämistä

Kattilaan on kantautunut positiivista palautetta asiakkailta - sen valmistamaan ruokaan ollaan tyytyväisiä. Ruokapalveluesimies pyörittää Kattilan ruuanvalmistuksen prosesseja yhdessä viiden kokin kanssa.

Prosessit ja toimintatavat kehittyvät ajan myötä, ja ruokalistasuunnittelulla pystytään vaikuttamaan esimerkiksi tuotannon tehokkuuteen. Kun löydetään sopivat ruokalajit, joita voidaan valmistaa sujuvasti samaan aikaan, niin säästetään työajassa. Kehittelyä helpottaa se, että tuotekehitys toimii samoissa tiloissa, ja haasteisiin päästään nopeasti käsiksi.

Tulevaisuudessa laitteiden ominaisuuksia, kuten ohjelmointia ja reseptiikan tallentamista pyritään hyödyntämään vielä paremmin. Kun reseptit on saatu hiottua sopiviksi, voivat padat ja uunit hoitaa ruuan valmistuksen lähes itsekseen, ja henkilökunta voi tulla valmiin padan ääreen pakkaamaan ruuan jäähdytystä varten.

Ruuanvalmistuksen prosessien kannalta tärkeintä kuitenkin suunnittelija Elina Lahden mielestä on se, että ruoka on turvallista ja että laatu säilyy hyvänä.

Suunnittelija Elina Lahti ja ruokapalveluesimies Johanna Salonen

Tuotantokeittiö Kattila ja Dietan pata

 


Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Tavataan Gastro-messuilla 11.–13.3.

Tavataan Gastro-messuilla 11.–13.3.

Lue lisää »
Via Tribunali toi napolilaisen pizzan Kallioon

Via Tribunali toi napolilaisen pizzan Kallioon

Lue lisää »
Jäätelön valmistus osaksi OSAO Kaukovainion palvelut -yksikön elintarvikealan perustutkinnon opintoja

Jäätelön valmistus osaksi OSAO Kaukovainion palvelut -yksikön elintarvikealan perustutkinnon opintoja

Lue lisää »
Oluthuone Ratamo – keidas keskellä Triplaa

Oluthuone Ratamo – keidas keskellä Triplaa

Lue lisää »
MUJI avasi ravintola-kahvilakonseptin ja lähiruokakaupan uuteen Helsingin lippulaivamyymälään ensimmäisenä maailmassa

MUJI avasi ravintola-kahvilakonseptin ja lähiruokakaupan uuteen Helsingin lippulaivamyymälään ensimmäisenä maailmassa

Lue lisää »
Soupie - laadukkaiden keittojen ja piiraiden ravintola

Soupie - laadukkaiden keittojen ja piiraiden ravintola

Lue lisää »