Tarinat

Solo Sokos Hotel Torni avautui itselleen uskollisena – boheemina & rohkeana

Dieta Oy | 03.06.2022

Vuonna 1931 avattiin Helsingin keskustaan Suomen ensimmäinen pilvenpiirtäjä – Hotelli Torni. Torni oli aikansa edelläkävijä, joka muutti koko Helsingin tunnelman. Tornin rohkeudesta visioida kertoo mm. Ateljee Barista yhä löytyvä kattoluukku, jonka oli tarkoitus toimia sisäänkäyntinä aikoinaan kovassa nosteessa olleiden ilmalaivojen arvoisille vierailijoille.

"Uudistuksen myötä Torni ottaa itselleen sen aseman, mikä sillä on ollut alkujaan”, iloitsee ravintolapäällikkö Samuli Sidensnöre."Uudistuksen myötä Torni ottaa itselleen sen aseman, mikä sillä on ollut alkujaan”, iloitsee ravintolapäällikkö Samuli Sidensnöre.

 

Arkkitehtitoimisto Jung & Jungin suunnittelema Torni toi Helsinkiin kansainvälistä tunnelmaa ja edusti tyylillisesti aikalaisiaan. Tornin suorat pystylinjat ja geometrinen design on tunnistettavissa esimerkiksi samana vuonna valmistuneessa New Yorkin Empire State Buildingin ulkomuodossa. Tornista tuli nopeasti Helsingin tunnettu maamerkki, jossa etenkin monet taiteilijat viettivät aikaansa.

Tornin ravintoloiden kukoistus alkoi 50-luvulla silloisen uuden hotellijohtajan Jorma Soiron myötä. Tornissa on aikanaan toiminut mm. Suomen ensimmäinen kiinalainen ravintola China sekä espanjalaista ruokaa tarjoillut Parrilla Española. Kun Tornin uudistusta lähdettiin suunnittelemaan, oli selvää, että vanhaa halutaan kunnioittaa ja nostaa uudelleen esiin. Tornin tarinat ovatkin toimineetkin vahvasti inspiraationa uudelle ja niistä on lähdetty hakemaan ideoita uudistukseen. Esimerkiksi kuuluisan pariisilaisen esiintyjän Josephine Bakerin, joka yöpyi Suomessa vierailleessaan Tornissa, silmiä voi ihailla Tornin huipulla, kaksikerroksiseksi laajentuneen Ateljee Barin logossa.

American Bar -cocktailbaarissa voi nauttia ensiluokkaisista drinkeistä upean tunnelman ympäröimänä.American Bar -cocktailbaarissa voi nauttia ensiluokkaisista drinkeistä upean tunnelman ympäröimänä.

 

Ravintola OR – Tornin ravintolakonseptien kultainen sydän

Uudistunut Torni tarjoaa monipuolisia ja mieleenpainuvia ravintolapalveluita. Tornin ravintolahistorian maine on vahva ja uudistuksen myötä ravintolakonseptit haluttiin kirkastaa tasolle, joka tekee ruokailusta kokemuksena mieleenpainuvan ja saa asiakkaat palaamaan Torniin myös niiden vuoksi. ”Halusimme nostaa Tornin hotellina aivan uudelle tasolle, mutta samalla myös nostaa sen ravintolat sille tasolle, jolle ne kuuluvat”, kuvailee Hotelli Tornin ravintolapäällikkö Samuli Sidensnöre, viitaten historiaan.

Helsingin huipulla kaksikerroksisessa laajentuneessa Ateljee Barissa, voi nauttia Tornin private label samppanjaa tai vaikkapa tunnelmallisesta All Day Tea -konseptista, jossa puisilta tarjoiluvaunuilta saa valita teen ystäväksi mm. riimipeuraa ja muita suolaisia erikoisuuksia. Sisääntuloaulan vierestä alkuperäiseltä sijainniltaan pyöreän lasikuvun alta löytyy tunnelmallinen American Bar sekä alkuperäiseen kokoonsa palautettu rehellinen irlantilainen pubi Pub O’Malleys. Kevään ja kesän aikana olostaan voi nauttia myös Tornin puutarhassa, joka tarjoaa lähes salaperäiseltä tuntuvan levähdyspaikan viheriöivän suojatun sisäpihan katveessa.

Tornin ravintolapalvelut kruunaa Ravintola OR. OR on Tornin ravintolakonseptien sydän ja niiden keskiössä, kuten ”or” itse ”Torni"-sanassakin. Ranskaksi or tarkoittaa kultaa, mikä näyttäytyy elementtinä ravintolan sisustuksessa ja kattauksessa. Or viittaa myös maahan ja mereen, mikä kuvaa hienosti ravintolan menun pääpainoa, joka on kala- ja kasvisruoissa. ”Kun mietitään vastuullisuutta ja hiilijalanjälkeä, on menun painottaminen täten myös meille tärkeää. Emme halua olla kokonaan lihaton, mutta pääpaino on kala-kasvisruoassa”, täsmentää Sidensnöre.

Ravintola OR:in reseptiikan suunnittelussa on ollut mukana vahvasti myös keittiömestari Matias Nitovuori. Ravintola OR tarjoaa kotimaisista raaka-aineista valmistetun menun, jossa sesonkiajattelua on vahvasti läsnä. Menu päivittyy mm. niiden mukaan tarjoten asiakkailleen yllätyksellisyyttä ja vaihtelua. Keskeltä ravintolasalia löytyy lisäksi muuntautuva Raw Bar, josta voidaan tarjoilla aamupalan yhteydessä esimerkiksi tuorepuuroannoksia ja smoothieita, ja taas iltasin siinä voidaan avata vaikkapa ostereita. Tekeminen tuodaan täten lähemmäksi asiakasta ja myös se toimii tietynlaisena ohjelmanumerona ravintolaa elävöittäen. Raw Bar:ista voidaan palvella myös ravintolasalin toiselta puolelta löytyvän viinibaarin asiakkaita juoman kanssa yhteensopivin suupaloin.

Kaikkeen tekemiseen on pyritty ideoimaan jonkinlaisia ainutlaatuisia elementtejä. Tämä voi näkyä vaikkapa aamupalasta alkaen omasta hapanjuuresta valmistettuna tuoreena leipänä, tai jonkinlaisena erikoisuutena kattauksessa, tarjoilussa tai ruoan esillepanossa. Joitakin ideoita tullaan paljastamaan vasta myöhemmin, koska jotakin uutta halutaan tarjota koko ajan myös jatkossa. Uusien elementtien ideoinnissa mukana on vahvasti myös koko keittiöhenkilökunta. ”Meillä on keittiössä ihan mahtava porukka”, kiittelee Samuli.

Ravintola OR on Hotelli Tornin ravintolakonseptien sydän.Ravintola OR on Hotelli Tornin ravintolakonseptien sydän.

 

Historiaa huomioidaan yksityiskohtia myöten

Samuli Sidensnöre aloitti työskentelyn Tornissa jo 2018. Sidensnöre innostui positiosta juurikin tulevan uudistuksen ja sen tuomien mahdollisuuksien vuoksi Ennen Tornin sulkemista remontin ajaksi Sidensnöre pääsi tiimeineen hiljaisesti kokeilemaan jo joitakin ideoita, mistä oli apua, kun siirryttiin varsinaiseen suunnitteluun. Dietan asiakkuuspäällikkö Minna Miettinen tuli mukaan projektiin keväällä 2021. Alkuun yhteistyössä päästiin konseptien mood boardien kautta. Toivottuun tunnelmaan tutustuttuaan Minna tutustui keittiöön ja toimintaan, jonka jälkeen hän lähti ehdottamaan vaihtoehtoja. Minna koki tärkeänä ymmärtää kokonaisuutta reseptiikkaa myöten, jotta ehdotetut astiat olisivat sellaisia, jotka palvelisivat monenlaisia käyttötarkoituksia. Tämä oli myös Samulin toive ja osa vastuullista ajattelua, jota kaikissa hankinnoissa on haluttu korostaa. Oikea mitoitus on tärkeää ja antaa mahdollisuuksia – hotelli on aina kuitenkin kokonaiskonsepti, jossa kaiken täytyy viimekädessä toimia yhteen.

Tornissa kaikki on haluttu ajatella yksityiskohtia myöten, kun ruokatuotetta oli päästy suunnittelemaan tarkemmin, lähdettiin sen ehdoilla etsimään konseptiin sopivia astioita. Reseptiikan lisäksi myös historiaa haluttiin huomioida astia ja tarvikevalinnoissa. Haettiin art decolle ominaisia yksinkertaisia ja puhtaita muotoja tai sitten boheemisti hieman rajoilla leikitteleviä asioita. Esimerkiksi vesilaseissa on yksityiskohtana suoralinjainen pystykuviointi. ”Art deco meets bohemia”, kiteyttää Samuli ja jatkaa: ”Dualismia löytyy kaikesta paljon, meillä on esimerkiksi moderni sininen espressokuppi, mutta sen rinnalla vanhat hopeat aterimet.” Hotelli Tornin vahva sidos taiteeseen näkyy myös valitussa designissa huonekaluista astioihin. Esimerkiksi Ravintola OR:in kattauksiin haluttiin italialaisen arkkitehdin ja muotoilijan Giò Pontin suunnittelemia Centerpiece-astioita.

”Tämä on ollut erittäin onnistunut yhteistyö”, kiittelee Samuli ja jatkaa: ”On ollut hienoa, että Minnan kanssa on voitu keskustella kokonaisuuksista laajemmin, kuten vaikka palvelukonseptista.” Yhteistyönä ja toinen toista tukien on syntynyt myös joitakin nyansseja, jotka ovat valikoituneet toteutukseen mukaan. Yhteistä tekemistä kuvaa parhaiten sana kumppanuus ja yhteistyötä halutaan jatkaa myös tulevassa. Se, että tekeminen on puolin ja toisin rehellistä opettaa parhaiten ymmärtämään, mitä haetaan ja mahdollistaa yksilöllisen ja ensiluokkaisen palvelun ”On tärkeää, että on pyritty kuuntelemaan toiveita, mutta myös samalla osattu ajatella käytännöllisyyttä ja mietitty ideoita myös työntekijöiden kannalta”, korostaa Sidensnöre. Esimerkiksi lasien logokuvioinnin yhteydessä päätettiin tehdä myös kaatomerkit helpottamaan palvelua.

Kokonaistunnelma rakentuu yksityiskohdista, jotka kaikki on huomioitu Tornin historiaa kunnioittaen.Kokonaistunnelma rakentuu yksityiskohdista, jotka kaikki on huomioitu Tornin historiaa kunnioittaen.

 

Jälleen uutta Tornissa

Uudistuneessa Tornissa voidaan vähän leikitellä asioilla ja myös sooloilla – sellainen Torni on ollut luonteeltaan alkujaan. ”Uudistuksen myötä Torni ottaa itselleen uudelleen sellaisen rohkean ja yllätyksellisen aseman, mikä sillä on ollut alkujaan”, iloitsee Samuli ja jatkaa: ”Torniin aikoinaan vahvasti sidottu sanonta ’jälleen uutta Tornissa’ tulee ajankohtaiseksi uudestaan.”

Ihasteltavaa riittää yllin kyllin ja yllätyksiä ei tule puuttumaan. Mainittakoon erikoisuutena vielä, että Tornin yleisiin tiloihin on säveltäjä Petri Alanko säveltänyt jopa oman musiikin, joka tulee vaihtelemaan tiloissa talon eläessä päivänkulun mukaan. ”On upeaa, miten lähes jokaisella helsinkiläisellä on jokin tunneside tai kokemus, mikä yhdistyy Torniin,” pohtii Samuli. On upeaa, että näitä erityisiä hetkiä ja kokemuksia pääsee nyt taas niin paikkakuntalaiset kuin kaikki muutkin kerryttämään lisää tässä ainutlaatuisessa uudistuneessa kokonaisuudessa.

 


Solo Sokos Hotel Torni

Yrjönkatu 26 | 00100 Helsinki

sokoshotels.fi/torni

 Lue lisää aiheeseen liittyviä tarinoita

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Peijakka osk. – yli 50 vuotta tyytyväisiä asiakkaita.

Lue lisää »
K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

K-Market Maarinsolmu - nimeään isompi kauppa

Lue lisää »
Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Pienennämme hiilijalanjälkeämme Kaukokiito BIO -palvelun avulla

Lue lisää »
Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Kymijoen Ravintopalvelut & keskuskeittiö Kapyysi – hyvinvointia maukkaasta ravinnosta vastuullisesti ja tehokkaasti

Lue lisää »
Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Aluemyyntipäällikkömme Sami Mäki palvelee Pohjanmaan alueen asiakkaita

Lue lisää »
Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Kellahden Kartano – lähiruokaa luonnon helmassa

Lue lisää »
Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Sampotalon henkilöstöravintola – monipuolisesti palveleva ravintolaympäristö

Lue lisää »